PUBLICITAT

La nevada de l'hivern, a la primavera

  • Les precipitacions caigudes ahir a totes les cotes deixen gruixos de més d'un metre de neu i permeten als dominis encarar amb força la Setmana Santa
  • Naturlàndia podrà obrir les seves pistes d'esquí de fons per primera vegada
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra, la sortida de Canillo direcció Encamp, completament blanca. A la galeria, un accident amb diversos cotxes implicats a causa de la nevada al pàrquing del Tarter, ahir. També podem veure esquiadors i cotxes sota els efectes de la tormenta de neu. Foto: TONY LARA

El primer dia de la primavera ja va ser amenaçador. El segon, va ser la constatació. A les escoles s'explica que a l'hivern és quan neva, mentre que amb el canvi d'estació pugen les temperatures, surt el sol i floreix la natura. Però aquest any la cosa ha anat a l'inrevés. Fa una setmana altes temperatures i muntanyes pelades. Ahir, segon dia de primavera, retorn a l'armari d'hivern, al calçat impermeable i als pneumàtics de neu.

La d'ahir va ser «la gran nevada de la temporada», tal i com van reconèixer les estacions d'esquí. Van anar acumulant al llarg del dia entre 70 centímetres i més d'un metre de neu nova. Costava de creure que fa pocs dies el mantell blanc semblava a algunes zones aigua, i es podia esquiar amb màniga curta. A Arcalís aquest cap de setmana es podrà esquiar amb uns gruixos que oscil·len entre els 200 i els 310 centímetres. Poca conya. I amb la Setmana Santa a tocar, a set dies vista.

No només les pistes miraven el cel amb un somriure. També els hotelers, que també s'asseguren una bona Pasqua. Aquesta neu «es molt positiva per a les reserves de Setmana Santa i acabarà de fer millorar la temporada d'hivern», va assegurar el portaveu dels hotelers, Joan Antoni Azurmendi. Tot i que s'haurà de competir amb el Pirineu català, on la nevada també ha sigut bona en zones com Baqueira Beret o Ski Pallars.

Però encara hi ha alguns dies per gaudir de la nova neu abans dels dies d'esquí massificats. Per avui ja no s'esperen noves nevades, i pel cap de setmana s'instal·la l'anticicló. Pel que fa a ahir, no es va poder disfrutar plenament amb la neu caiguda a causa de les precipitacions, el vent i la poca visibilitat. De fet, Grandvalira va haver de tancar les cotes altes i el Funicamp. A Vallnord, es van haver de tancar els accessos per carretera a Arcalís per l'acumulació de neu a la calçada. D'altra banda, també roman tancat el Port d'Envalira.

La Rabassa, per fi

La nevada primaveral ha portat una altra bona notícia relacionada amb la temporada d'hivern. Naturlàndia obre avui per primera vegada la totalitat del circuit d'esquí de fons i també habilita totes les activitats relacionades amb la neu –motos, les raquetes i muixing–. A la Rabassa es van acumular gruixos d'entre 40 i 60 centímetres. Però veient com ha anat l'any, un crit a la prudència. El director general de Naturlandia, Ricardo Masegosa, va reconèixer que la nevada «ha arribat molt tard» i que dependrà de les temperatures i de com aguanta la neu per decidir si es pot aguantar fins Setmana Santa.

Elevat perill d'allaus

L'únic però de tota aquesta acumulació blanca és el risc d'allaus. Per l'època de l'any en la que ens trobem es tracta de neu de qualitat molt humida, molt pesada. En conseqüència, creix el risc d'allaus, que se situa a 4 sobre una escala de 5. Per aquest motiu per avui Protecció Civil recomana es recomana no sortir forapistes, no practicar l'esquí de muntanya ni fer activitats en alta muntanya.

De fet, ja ahir les estacions van haver d'activar el Pla d'intervenció per desencadenament d'allaus per provocar-ne a les zones altes i mantenir la seguretat. Protecció Civil va fer tirs controlats d'allaus. Paral·lelament, els Bombers van haver de fer diverses sortides per retirar arbres caiguts a la carretera d'Engolasters i a la de la Plana, així com a la Massana. I més d'un vianant va quedar ben xop després de patir miniallaus de neu caiguda de les teulades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT