PUBLICITAT

L''Atles Climàtic Digital' té 149 mapes amb dades d'alta fiabilitat

  • Recull per primera vegada on-line informació de referència de tot el Principat
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El cap d'unitat del medi físic del Cenma presenta l'Atles, ahir Foto: ANA / M. C.

El Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma) va presentar ahit l'Atles Climàtic Digital d'Andorra (ACDA) que ofereix 149 mapes que recullen per primera vegada on-line dades de referència d'«alta fiabilitat» de tot el Principat, tal com va explicar el cap de la unitat del medi físic del Cenma, Pere Esteban. L'eina estableix un període de 30 anys, seguint els protocols internacionals, del 1971 al 2000, per mostrar sobre la cartografia d'Andorra les temperatures mitjanes mensuals, estacionals i anuals, així com en funció de la circulació atmosfèrica de l'aire, a més de les precipitacions, la probabilitat de neu al sòl o la radiació solar. Disponible al web www.acda.ad, l'atlas té una aplicació tant per a experts i aficionats a la climatologia com en altres camps com l'arquitectura, el medi ambient o el turisme, segons Esteban.

Coincidint amb el Dia internacional de la meteorologia, que se celebra avui, el Cenma va presentar el resultat d'una de les línies de recerca obertes en l'àmbit climàtic. Es tracta de l'Atles Climàtic Digital d'Andorra (ACDA) una eina informàtica on-line que permet consultar i descarregar dades sobre el comportament del clima a Andorra en un període de 30 anys –termini establert pels protocols internacionals per obtenir dades de referència–, del 1971 al 2000.

L'atles ofereix 149 mapes amb la cartografia d'Andorra i amb les dades sobre temperatura de l'aire, precipitació, probabilitat de neu al sòl i radiació solar. Totes elles es poden consultar i descarregar en funció de diversos valors: per intervals de temps (mitjanes mensuals, anuals, estacionals, etc), de la zona que es vol conèixer les dades o de la circulació de l'aire, informa l'ANA.

Les cartografies es complementen no només amb les dades de les estacions meteorològiques andorranes sinó també amb les del Servei de Meteorologia de Catalunya i el francès i té diverses utilitats, no únicament per als experts i aficionats a l'estudi del clima, segons ha indicat el cap d'unitat del medi físic, Pere Esteban.

Per exemple, en arquitectura o enginyeria permet conèixer com poden afectar als materials de construcció les condicions climàtiques de la zona o les condicions de confort tèrmic. També des del punt de vista del medi ambient, l'eina ajuda a preveure quins recursos hídrics es poden utilitzar i l'afectació de les condicions climàtiques a les comunitats vegetals i animals, tal com va explicar Esteban.

La feina de recollida de dades i desenvolupament de la cartografia es va iniciar el 2009 i l'aplicació «és una de les que mostra l'esforç del Cenma en l'elaboració de productes climàtics d'utilitat per al país», va afirmar el responsable del centre. El proper pas serà actualitzar la informació amb el període del 1981 al 2010.

Descarregar / Els usuaris interessats poden consultar i descarregar els mapes amb les diferents variables de forma gratuïta al web www.acda.ad. A més, el 29 de març, es presentarà l'eina al públic en general amb un acte al centre cultural la Llacuna amb un dels autors de l'atles, el doctor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Ninyerola, qui oferirà també una xerrada divulgativa sobre les aplicacions de les tecnologies en la informació geogràfica a l'estudi del canvi global.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT