PUBLICITAT

La FAE vol fer una pista de descens amb els Mundials com a gran meta

  • És un projecte a llarguíssim termini que l'entitat de Coma vol començar a modelar ja, vist l'èxit de Soldeu 2012
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La francesa Barthet saluda el públic després de l'eslàlom de Copa del Món a Soldeu, l'11 de febrer.?6 BARTHET Anne-Sophi Foto: ÀLEX LARA

Federació Andorrana d'Esquí (FAE), Govern i Grandvalira van citar ahir als mitjans de comunicació al Park Hotel per fer un balanç de les tres cites de Copa del Món de Soldeu, disputades els passats 10 –la que finalment es va cancel·lar pel vent–, 11 i 12 de febrer. Estrany perquè tres dies després de lagran cita ja s'havia fet un. El cert, però, és que aquest va ser només un punt, el de partida, dels que es van tractar. Els altres aspectes a tocar són plans de futur, amb una estratègia ja definida, i amb una finalitat: que Andorra pugui acollir algun dia uns Campionats del Món d'esquí alpí. ¿Sona a utopia, oi?

El president de la FAE, Albert Coma, va començar amb un discurs mai sentit fins ara: «En aquest 2012 hem acollit una Copa del Món femenina d'alpí, una copa del Món de quilòmetre llançat, una medalla olímpica de Joan VErdú i un podi de Lluís Marín en la Copa del Món de boardercross. Els somnis de tota una vida s'han fet realitat en tres mesos...», va dir. «Però hem de fer més coses», va afegir. «No podem parar on estem, hem de pensar en el futur.

I acte seguit va llençar un discurs sorpresa sobre un projecte valent i que va per anys, de llarguíssim termini, però que requereix ser metòdic per poder assolir-lo. La FAE té entre cella i cella fer una pista de descens el més aviat possible. «Això ajudaria a estar de manera més regular en el calendari de la Copa del Món i per aspirar algun dia a acollir uns Campionats del Món», va dir amb seguretat. La idea del màxim mandatari és anar al maig al congrés FIS que hi ha a Corea per convidar Atle Skaardal a venir de nou al Principat, amb l'objectiu de mirar una ubicació on es pugui fer la pista de descens. De fet la FAE ja s'ha pres la molèstia de fer un cop d'ull a les muntanyes del país i ha vist possibilitats en la pista Àliga d'El Tarter, en altres traçats actualment fora pista també del domini Grandvalira i a Arcalís-Vallnord, d'on ja es va elaborar un projecte al 2010 tot i que això no la posiciona com la candidata número u per la creació de la nova pista. Tota aquesta idea és, per això, paral·lela a l'intenció de fer una Copa del Món masculina, que no serà abans del 2015.

Darrera d'ell va parlar el cap de Govern, Toni Martí, el qual va donar un suport absolut a aquesta iniciativa i el seu discurs es va centrar en eliminar la paraula impossible del vocabulari de l'esquí andorrà: «Tot això és a llarg termini però la idea base és que som capaços d'acollir uns Mundials. Hi han somnis utòpics, però aquest no ho és. És possible. No tenim res a envejar de ningú i nosaltres com a Govern tenim l'obligació de donar tot el nostre recolzament», va dir. Acte seguit va recordar els precedents, per reforçar la idea: «Fa quinze anys ningú esperava una Copa del Món i la constància ens va dur fins a Soldeu 2012. Els Mundials no vindran ni en cinc ni en deu anys però s'ha de començar a treballar des de ja», va sentenciar.

GRANDVALIRA NO ES PRONUNCIA / Grandvalira, implicada en el projecte, no es va pronunciar sobre els plans de futur perquè són més una idea de país que no pas d'una estació. Encertat. El torn de paraula de Conrad Blanch, conseller delegat de l'estació i director de Soldeu 2012, va servir per donar sentit a la idea inicial de la roda de premsa: fer balanç. Va aportar algunes dades noves dins dels objectius proposats per a la Copa del Món femenina en l'aspecte esportiu, l'organitzatiu, l'impacte mediàtic i la implicació social.

Sorprèn que durant els dos dies de competició s'arribés a una audiència de 75 milions d'espectadors, que 14.000 persones que van veure la cita in situ o que s'ha fet un llibre d'imatges que recull de tot el que es va viure fa un mes. Maco, però davant el nou projecte tot això ha passat a ser secundari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT