PUBLICITAT

Els estudiants aproven el text per legalitzar el matrimoni homosexual

  • La llei sobre medicaments genèrics i pel museu nacional són les que generen més debat
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

El 10è Consell General dels Joves va aprovar cinc de les sis proposicions presentades, entre les quals destaca el text per legalitzar el matrimoni homosexual. Aquest va rebre el suport més ampli dels joves consellers, doncs 24 hi van votar favorablement, només un ho va fer en contra, i tres es van abstindre. L'única proposició rebutjada va ser la que proposava un recàrrec del 5% del preu del paper no reciclat.

Els alumnes escollits per representar els diferents centres educatius van mostrar certa unanimitat entorn la necessitat de legalitzar el matrimoni homosexual. Encara que les parelles homosexuals es poguessin acollir per llei qualificada d'unions estables, els joves valoren que és discriminatori no permetre'ls el matrimoni. La majoria de les intervencions en el debat d'aquest punt de l'ordre del dia anaven en el mateix sentit, en pro de la igualtat i d'eliminar aquesta discriminació. Només Marc Ribert va posar damunt la taula la problemàtica, si se'n pot dir així, del copríncep episcopal, que «es mou per qüestions religioses» i que, previsiblement, mai donaria suport a tal text, i per tant tampoc el sancionaria. Algunes veus –Nàdia Tudó i Joan Casado– es van aixecar aleshores argumentant que «s'està donant l'oportunitat que es casin civilment sense entrar en la religió» i «ningú està dient que s'hagin de casar per l'Església». Marc Bessa va anar més enllà i recordant les paraules que els havia dirigit el síndic a l'inici de la sessió va afirmar que «el país el fa el poble», i Xavi Pérez va puntualitzar que no és necessària la firma dels dos coprínceps, sinó que «només que un copríncep l'accepti, ja es posa en marxa».

EL DEBAT MÉS INTENS / La llei del matrimoni homosexual no va ser la que va generar més debat. Quan més arguments es van presentar va ser en el debat de la proposició per a la creació d'un museu nacional i per la dels medicaments genèrics. En el primer cas, alguns alumnes consideren que no és el millor moment per invertir en un museu nacional i que el país té altres prioritats on destinar-hi els recursos, i d'altres posaven en dubte que els residents es beneficiessin d'un 50% de descompte en el preu de l'entrada. En el cas dels medicaments genèrics, alguns estudiants qüestionaven que el fet que la CASS només afronti el pagament d'aquests podria fer que les farmacèutiques patissin problemes econòmics per una caiguda de la demanda, i també que algunes famílies que preferissin els medicaments tradicionals se'ls hi fes més difícil l'accés.

Els joves van rebutjar el text que proposava un recàrrec al paper no reciclat, tot assenyalant que caldria fomentar els suports digitals, dels que el text no parla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT