PUBLICITAT

La capital vol espais naturals per diversificar l'activitat

  • El parc d'Enclar serà el pulmó que conjugarà història i cultura
GLÒRIA GURDÓ
aNDORRA LA VELLA

Periodic
El Rec del Solà és un passeig pla i empedrat transitable per a tothom que integra l'Anella Verda Foto: TONY LARA

el conseller de Medi Ambient del Comú d'Andorra la Vella, Jordi Cabanes, va anunciar ahir la intenció de dissenyar un parc natural al vedat d'Enclar al qual es podrà accedir pel rec del Solà i l'Anella Verda i que a més, seria contigu al jaciment arqueològic de la Margineda. «Tot i que el projecte és molt embrionari si que he emanat als meus homòlegs de La Massana i d'Ordino que comparteixin la seva experiència amb nosaltres», va explicar Cabanes.

El conseller va insistir en els parcs naturals del Comapedrosa i Sorteny que han dissenyat les parròquies del nord i en l'impacte positiu que han tingut tant per a la conservació dels espais naturals, com per a les economies locals. «Estem convençuts que el parc d'Enclar tindrà també avantatges a nivell mediambiental, educatiu i econòmic». Cabanes va explicar que l'espai està a només 200 metres de dos centres educatius i a pocs minuts del centre de la capital i que «en ser un vedat de caça s'hi podran observar animals, fins i tot isards», cosa que no només és interessant per als infants sinó també per al turista. «Hem d'intentar anar cap a una economia i un turisme sostenibles.»

A més, va reconèixer que la proximitat del jaciment de la Margineda, que deixa al descobert les runes del castell de Sant Vicenç i la museïtzació de la zona, incrementen encara més si cal l'interès d'una iniciativa que també té per a finalitat desestacionalitzar el turisme o almenys completar l'oferta de neu, compres i oci que la capital comparteix amb la resta del país. Cabanes també va deixar clar que «no es vol duplicar espais sinó que volem diferenciar-nos per arrodonir l'oferta, segurament els parcs del Comapedrosa i de Sorteny tenen unes característiques que seran diferents de les que tindrà el parc d'Enclar».

Així mateix, Cabanes va insistir en que els estudis biològics i tècnics seran determinants per tirar endavant el projecte «potser nosaltres tenim una idea i els tècnics ens diuen que hem de potenciar i protegir una fauna o una flora específiques de la zona». De fet, la idea compartida amb els consellers d'Ordino i de la Massana, és potenciar el turisme de natura oferint un recorregut que connectés els tres parcs naturals que de cap manera seran idèntics sinó que es vol aconseguir que siguin complementaris.

Jordi Cabanes es va reunir ahir amb els seus homòlegs i tècnics de totes les parròquies, a excepció de Marta Sinfreu, d'Escaldes-Engordany, que no va poder assistir a la cita, la primera des que els consellers van prendre possessió del càrrec. Amb vocació de sumar esforços, la reunió va tractar diferents punts com ara el reglament d'encesa de focs, el control de les colònies de gats, l'oferiment del Laboratori d'Anàlisis d'Andorra la Vella a la resta de comuns per al control de la qualitat de l'aigua potable i de les captacions o el manteniment de camins interparroquials.

Entre els temes més sensibles Cabanes també va destacar la gestió de les colònies de gats, «la gent és preocupa pels animals i potser podríem solucionar el problema amb una gatera depenent de Govern, però de moment només és una proposta i encara no ens hem decidit». Els consellers també van avançar ahir que el nou reglament d'encesa de focs ha de determinar-ne «la responsabilitat a nivell normatiu de manera clara, no volem que reculli ambigüitats sinó ben al contrari que quedi ben clar qui pot fer foc i com ho ha de fer» va puntualitzar Cabanes que va afegir que qui té la potestat per autoritzar o no l'encesa és el Govern.

L'últim punt de la reunió d'ahir va abordar les competències que en matèria de Medi Ambient tenen els comuns i que sovint «és molt difícil traspassar al Govern». Cabanes també va fer al·lusió a la recent adhesió d'Andorra al Conveni sobre protecció del paisatge del COE i a la col·laboració dels comuns en el pla d'embelliment del medi en el marc de l'estratègia nacional del paisatge, que el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va presentar fa uns dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT