PUBLICITAT

El TC admet a tràmit el recurs d'RTVA sobre l'afer Besson


  • El Tribunal Constitucional ha decidir acceptar-lo tot i l'informe contrari de la Fiscalia General
  • La sentència del Tribunal de Batlles condemna RTVA a pagar a Besson una indemnització de 236.446,50 euros
21032012_besson
Joan Besson. Foto: TONY LARA
El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) en l'afer judicial que l'enfronta amb l'exdirector adjunt de la parapública, Joan Besson. Una sentència del Tribunal de Batlles, ratificada posteriorment pel Tribunal Superior, condemna RTVA a pagar a Besson una indemnització de 216.500 euros per acomiadament improcedent, més els costos processals que fan augmentar la xifra a un total de 236.446,50 euros. El TC, en la reunió mantinguda el pasat 15 de març, va decidir acceptar-lo a tràmit, tot i l'informe contrari de la Fiscalia General perquè considera que les sentències estan ben fonamentades. L'admissió a tràmit, però, és 'sense efectes suspensius' cosa que vol dir que la sentència continua ferma i que s'ha de pagar la indemnització a Joan Besson, i els costos processals tant del judici com de l'incident de nul·litat a la sentència del Superior que va presentar posteriorment RTVA. La Batllia ja va dictar les providències d'execució de sentència el passat 15 de febrer i la parapública tenia quinze dies per fer-la efectiva a partir de la data de la notificació el 22 de febrer. RTVA va adreçar aleshores un informe a la Batllia sobre l'estat financer de l'ens i la impossibilitat de pagar les dues sentències.

L'afer ha arribat al Constitucional després que el Tribunal Superior desestimés un incident de nul·litat presentat per RTVA a una sentència de la Sala Civil del Tribunal Superior del 27 d'octubre. Aquesta sentència del Superior ratifica la de primera instància del 5 de maig del Tribunal de Batlles i en la qual condemna RTVA a pagar una indemnització de 216.500 euros a l'anterior director executiu per acomiadament improcedent, un acomiadament que es va produir durant la legislatura de Jaume Bartumeu i amb l'argument de fallida tècnica.

El Tribunal de Batlles, i posteriorment el Superior, van argumentar en llurs sentències que no es podia acomiadar Besson per motius econòmics ja que tenia un contracte de cinc anys i no indefinit -condició exigida per l'article 91 del Codi de Relacions Laborals-. La sentència de segona instància, a més, condemnava a pagar els costos processals.

Sense efectes suspensius
La direcció de la parapública va presentar recurs davant del TC a finals del mes de desembre i aquest l'ha admès a tràmit. Ara bé, l'Aute del TC, datat a 15 de març, deixa clar que l'admissió a tràmit és 'sense efectes suspensius', cosa que vol dir que malgrat que l'afer judicial estigui al Constitucional, Ràdio i Televisió d'Andorra ha de pagar la indemnització a Besson i els costos processals de segona instància. Tot plegat ascendeix a 236.446,50 euros, als quals cal sumar-hi els honoraris i taxes judicials de l'incident de nul·litat a la sentència del Superior que també es va desestimar en data 29 de novembre, i que sumaven 2.361,60.

La Batllia va dictar les corresponents providències d'execució de sentència el passat 15 de febrer, i la parapública tenia quinze dies (a comptar en el moment de tenir-ne la notificació cosa que va ser el dia 22 de febrer) per pagar la indemnització i els costos del judici i l'incident de nul·litat. Segons han informat des de Ràdio i Televisió d'Andorra, en les dates posteriors a la notificació van fer arribar un informe a la Batllia explicant la situació financera de l'ens parapúblic i la impossibilitat de fer efectiu el pagament de les sentències.

La Fiscalia en contra

L'informe del Ministeri Fiscal adjuntat a l'aute del TC defensa la 'inadmissó a tràmit de la demanda d'empara 'en constatar-se una falta manifesta de contingut constitucional en la infracció denunciada'. La Fiscalia argumenta que RTVA utilitzaria el TC com a jutjat de tercera instància perquè 'revisi la interpretació i aplicació del dret ordinari' efectuada pel Tribunal Superior 'desvirtuant el recurs d'empara constitucional' i, per tant, allunyat de la competència del TC.

A més, el Ministeri Fiscal afirma que les dues resolucions judicials 'es troben suficientment fonamentades en dret i no es poden absolutament titllar d'arbitràries'. També diu que 'de la lectura de les dues resolucions es desrpèn una àmplia valoració dels arguments esgrimits per les parts, així com una aplicació lògica i motivada de l'ordenament jurídic'.

Així, segons la Fiscalia les sentències tenen 'una exposició coherent, concisa i raonable de l'ordenament jurídic aplicable en matèria laboral, especialment en relació al Codi de relacions laborals, concretament en quant a l'aplicació dels articles 6 i 91 del mateix text normatiu, diferenciant els contractes per temps indefinit o indeterminat i les facultats per part de l'empresa a procedir als acomiadaments i en quines modalitats, així com les conseqüències que se'n deriven'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT