PUBLICITAT

Des de l'aprovació de la llei, s'han instal.lat 35 societats estrangeres

  • El 2008 es van crear 4 negocis de fora, l'any passat, 18 i aquest any, 13
  • S'inicia el termini per estudiar d'ampliar el 49% fixat per als sectors ja presents
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una parella passeja davant d'un establiment d'origen estranger instal.lat a Escaldes, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Després de l'aprovació de la Llei d'Inversions Estrangeres l'abril de fa dos anys, el creixement de les societats amb 100% de capital estranger ha anat augmentat de manera exponencial. Si el primer any de l'aplicació de la nova normativa,el 2008, van ser quatre empreses, l'any passat van ser-ne 18, i en el que portem d'any han estat 13 empreses de titularitat forana les que s'han instaurat en el marc econòmic del Principat.

Passats dos anys de l'aprovació d'aquesta llei, i sent el termini fixat en aquell moment per poder començar a valorar el resultats que ha tingut la normativa, els polítics responsables hauran d'estudiar no solament el creixement del nombre de noves empreses estrangeres, sinó també l'increment d'aquells sectors que s'han instal.lat. Tal com es va dir en el Consell General en la posada en funcionament de la llei, el novembre del 2008, a partir d'ara i no més tard del 2014 s'haurà d'estudiar si es podrà ampliar el percentatge fixat en aquells sectors que es van quedar fora de la llei d'inversió estrangera. Es tracta dels àmbits que ja tenen representació al país amb més d'una empresa nacional, en què els inversors estrangers només poden comptar amb el 49% de les accions. Des del Consell General ja es va dir que en un període no inferior als dos anys de l'aplicació de la llei i no superior a sis anys s'estudiarà la possibilitat d'ampliar aquest percentatge.

Va ser a final del Govern liberal quan el Consell General donava llum verda a una normativa que suposava un abans i un desprès en la història Econòmica del Principat. Per primer cop Andorra permetia a empreses foranes o particulars estrangers a muntar un negoci al país sense necessitat de la figura del prestanoms, i tenint a les mans el 100% del capital invertit. Si en un inici ja hi havia 24 empreses estrangeres que van mostrar el seu interès, en el primer exercici de posada en funcionament a partir de novembre del 2008 van ser quatre els negocis que van trencar el cadenat que no deixava entrar al país cap empresa de l'estranger. D'aquesta vintena restant van ser els que es van continuar incorporant l'any següent, fins a arribar a 18 negocis estrangers. En els primers sis mesos d'aquest any ja han estat 13.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT