PUBLICITAT

El Consell General dels Joves aprova la llei del matrimoni homosexual

  • La presidenta de la comissió legislativa d’Educació ha apostat per donar continuïtat a aquest text
21032012_conselljoves
El Consell Genreal dels Joves Foto:TONY LARA
El Consell General dels Joves ha aprovat, amb 24 vots a favor, un en contra i tres abstencions, la proposició de llei per legalitzar el matrimoni homosexual. És un dels textos que ha obtingut el suport més ampli dels alumnes. També la presidenta de la comissió legislativa d’Educació, la socialdemòcrata Rosa Gili, ha apostat per donar continuïtat a aquest text, i la vicepresidenta de la mateixa comissió, la demòcrata Roser Bastida, ja es va mostrar favorable a aquest text.
L'hemicicle del Parlament andorrà s'ha omplert aquest dimecres de joves per celebrar la sessió plenària del 10è Consell General dels Joves, durant el qual s'han debatut sis proposicions de llei i se n'han aprovat cinc, tres emmarcades dins de les iniciatives per fer front a la crisi i dues de temàtica lliure.

Entre les que més suport ha rebut es troba la proposició de llei per legalitzar el matrimoni homosexual, un text que persegueix acabar amb la discriminació i fomentar la igualtat de drets entre totes les persones sigui quina sigui la seva raça, sexe, edat o orientació sexual. Els alumnes que han intervingut per defensar aquesta proposta han posat sobre la taula arguments com que la tramitació del matrimoni civil és més ràpida que la de parella de fet, que l'homofòbia és una expressió més del racisme o que només caldria l'aprovació d'un dels dos coprínceps per poder tirar endavant aquesta llei.

Precisament aquesta ha estat també la proposició que ha triat la presidenta de la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports, Rosa Gili, a l'hora de donar la seva opinió sobre quin dels textos aprovats voldria debatre en el si del Consell General. Gili ha considerat que és 'la més innovadora', donat que altres com la mancomunació de serveis o la rehabilitació d'edificis ja s'estan treballant des del Govern o des dels Comuns. Així mateix, la responsable d'Educació ha lamentat, un cop vista la consistència dels arguments esgrimits pels estudiants i la maduresa amb què han dut a terme el debat, que s'hagin quedat pel camí altres temes interessants com l'avortament o la doble nacionalitat.

També amb 24 vots a favor, un en contra i tres abstencions, s'ha aprovat la proposició de llei de rehabilitació d'edificis i protecció del paisatge, en la qual s'ha fet èmfasi en la necessitat d'impulsar l'ús d'energies renovables i materials ecològics per aconseguir un estalvi econòmic i un menor malbaratament dels recursos. A més, el text també té per objectiu reactivar el sector de la construcció i millorar la imatge externa del país.

La tercera proposició més votada ha estat la que promou l'ús i la prescripció dels medicaments genèrics. Durant el seu debat, els alumnes han insistit en la necessitat de conscienciar els usuaris sobre l'existència d'aquests productes i de fer que els metges els receptin de forma prioritària transmetent als pacients que els seus efectes són iguals o similars a alguns medicaments de marca. L'objectiu és rebaixar la despesa sanitària tant del sistema de salut públic com dels usuaris.

En quart lloc, amb 20 vots a favor, quatre abstencions i quatre vots en contra, s'ha aprovat la proposició de llei de mancomunació de serveis, que preveu que Ordino i la Massana, Andorra la Vella i Escaldes i Canillo i Encamp, respectivament, comparteixin recursos i activitats amb una participació inferior al 20% del seu cens. En aquest punt, el debat s'ha centrat en la necessitat d'incloure Sant Julià de Lòria en la mancomunació amb les parròquies centrals.

Per últim, s'ha aprovat la proposició per crear un museu nacional, tot i que alguns joves han considerat que podria perjudicar l'afluència a d'altres museus i que hi ha altres inversions que són més necessàries. Els seus defensors han argumentat que atrauria el turisme i serviria per donar a conèixer la història, la cultura i les tradicions del Principat. A més, s'ubicaria en un edifici en desús, evitant gran part de la despesa.

Finalment ha quedat fora la proposició de llei per al reciclatge del paper, que els joves han considerat que tenia poca utilitat pràctica.

La sessió ha estat marcada per una gran participació dels joves, amb la intervenció de pràcticament tots ells per defensar o valorar la idoneïtat de les diferents proposicions. Així ho ha valorat també el síndic general, Vicens Mateu, qui ha assegurat que 'hi ha relleu' i ha augurat que alguns dels joves potser tornaran a l'hemicicle com a consellers.

A partir d'ara, caldrà veure si la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports, dóna continuitat a alguna de les proposicions aprovades i com ho farà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT