PUBLICITAT

Comerciants, pimes i hotelers contra la fiscalització dels TPV

  • Les associacions empresarials afirmen que no és el millor moment per introduir la mesura
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un terminal de venda electrònic. Passar una targeta d'Andorra costarà el 0,5% de l'import pagat. Foto: TONY LARA

Comerciants, hotelers, petites i mitjanes empreses, tots es queixen de la decisió dels bancs d'introduir la comissió del 0,5% en les operacions de compra fetes amb les targetes de crèdit expedides per entitats andorranes, en qualsevol terminal de punt de venda electrònic (TPV). A partir de la setmana que ve, el titular d'un TPV, ja sigui un comerç, un hotel, un restaurant, un pàrguing, un metge o qualsevol altre usuari, haurà d'assumir una pèrdua del 0,5% sobre l'import carregat al titular d'una targeta de crèdit andorrana. «La mesura és un altre cop que carregarà l'esquena del comerciant, una despesa més que haurem d'assumir en un moment que no hi ha ingressos» va lamentar ahir, Rosa Pascuet, vicepresidenta de l'Associació dels Petits Comerciants d'Andorra. «Estem resignats i malgrat tot, no volem repercutir aquest cost al client que ens fa viure, després de les targetes vindran més coses». Més crític va ser Antoni Miralles, portaveu de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA) que va qualificar la mesura de poc solidària. «És una barbaritat, una idea brillant de l'ABA per enfonsar una mica més el comerç andorrà». Aquest sentiment d'indefensió també el va compartir Joan Anton Arzumendi, portaveu de la Unió Hotelera, «tot el que sigui més despesa en un moment com el que vivim és molt perjudicial».

Una iniciativa impopular/Per a Arzumendi, el fet que a Andorra s'utilitzi més la targeta de crèdit que en molts altres països és conseqüència «d'un sistema que ens ha educat a utilitzar-la per tot i no res, perquè no tenia cap repercussió negativa ni per a l'usuari de la targeta ni per al comerciant, això que només passava a Andorra era una bona cosa i crec que agafar el dolent dels altres, no és el bon camí». Igualment es va pronunciar, Marc Aleix, president de la Pime, «aquesta és una iniciativa inesperada i arriba en un moment que no va gaire bé. Avui, tot costa de vendre! I si el 0,5% no és una pèrdua molt important, tot suma i només sumem en sentit negatiu, no positiu». Aleix va criticar també la indefinició de la reforma econòmica «que s'allarga massa».

De la mateixa manera, el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va sumar-se al malestar general, « aquesta mala notícia perjudicarà el sector comercial». I va lamentar que «la mesura s'hagi pres de manera unilateral sense consultar-nos». També va recordar que el comerç andorrà se sustenta amb el mercat interior que està molt acostumat a fer els pagaments amb targeta. A tot això, els bancs també incrementaran en mig punt les comissions que cobren pels pagaments fets amb targetes estrangeres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT