PUBLICITAT

Solidaritat truncada per la rebaixa de la inversió

  • Oberta la convocatòria per a les subvencions, amb un màxim de 50.000 euros
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cano i Stokes presenten el Pla rector de cooperació 2012, ahir. Foto: ANA / M.C.

El Govern va presentar ahir el Pla rector de cooperació, coincidint amb l'obertura, a partir d'avui mateix, de la convocatòria per a sol·licitar de subvencions a projectes i programes internacionals d'entitats del país. Aquest any el Departament ha hagut d'aplicar modificacions al plec de bases, a causa de la rebaixa pressupostària que ha patit el Pla els darrers anys. El pressupost destinat a la cooperació s'ha reduït un 23% al 2012. Això sí, tal i com va explicar la directora d'Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, s'ha mantingut la partida destinada a subvencions, de vora 300.000 euros. Una partida que fa dos anys era més d'un 30% superior.

L'explicació d'aquesta rebaixa és clara: hi ha menys diners al Govern i per tant hi ha menys diners per a la solidaritat. Amb tot, es tracta d'una xifra que posiciona Andorra en una situació negativa si es compara amb els països veïns. «La comunitat internacional dóna una obligació moral als països rics perquè destinin una part del seu PIB a la cooperació, i Andorra estaria a la part baixa d'aquesta llista», va reconèixer la tècnica del departament de Cooperació, Júlia Stokes. Més concretament, en una posició similar als Estats Units, que destina el 0,2% del seu PIB, va explicar Stokes.

On més s'ha notat la rebaixa pressupostària de la partida a cooperació i desenvolupament és en les contribucions a fons i programes, i en ajuda humanitària en cas de catàstrofes. Des del departament confien que els propers anys, «almenys es mantingui» la partida actual.

D'altra banda, la manca d'inversió també afecta a les pròpies ONG i entitats, que «recapten menys» de la societat andorrana i que també veuen disminuït el nombre de socis, va assegurar Stokes. Com a conseqüència, tenen menys projectes i demanen menys subvencions.

50.000 euros per projecte / Tot plegat, ha deixat la convocatòria del 2012, que comença avui i es tanca l'11 de maig, en la limitació d'una demanda màxima de subvenció per entitat, i amb un llindar no superior al 50.000 euros d'ajuda per projecte. A més, la subvenció total no podrà superar el 70% del pressupostat.

Paral·lelament, se serà més exigent amb el seguiment un cop concedida la subvenció (s'haurà de presentar una memòria justificant el que s'ha fet) i també amb la tasca que fan els demandants a Andorra. És a dir, aquells que exercitin la tasca solidària també dins del Principat tindran més possibilitats de rebre la subvenció.

Malgrat la crisi, malgrat la falta d'ingressos, Stokes va puntuar amb un excel·lent la tasca que realitzen les ONG andorranes a l'exterior. «El problema és que no es coneix, s'ha de donar més informació al respecte», va manifestar. També en el cas de la ciutadania voluntària del país, «que és activa, però anònima».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT