PUBLICITAT

Classificació del tabac a partir del 10 d'abril

  • Les previsions de qualitat són bones, sobretot a les parròquies baixes
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Una dona controla el tabac. Foto: TONY LARA

el proper dia 10 d'abril començarà, a la Borda Mateu, el procés de classificació del tabac. Un any més, Toni Servat serà l'encarregat de classificar els diversos farcells de la collita. Es començarà pel tabac de Sant Julià de Lòria, que és la parròquia líder en aquest àmbit, i se seguirà progressivament per la resta de parròquies fins arribar a Canillo. Servat va manifestar que es preveu que aquest any la qualitat del tabac serà bastant bona.

A les parròquies baixes s'espera que sigui millor que l'any passat, ja que no ha pedregat, i el procés d'assecatge ha estat molt bo. Servat va definir-la com «excepcional». En canvi a les parròquies altes les previsions no són tan optimistes.

La collita tabaquera del 2010 es va caracteritzar per les fortes pedregades que la van perjudicar, per això, aquest any el Servat ha observat durant tot el procés la qualitat del tabac.

Malgrat les primeres previsions que apunten a una collita positiva, no serà fins al 10 d'abril quan Servat indicarà si els diferents agricultors han aconseguit farcells de primera qualitat, de segona, del 40% o el 60%.

EL PROCÉS I CAP A FRANÇA / A les 8 hores començarà el procés on participen prop d'una quinzena de persones, entre els ajudants per carregar els camions, les secretàries, el pesador, el coordinador i el classificador, va informar l'ANA.

El classificador anirà puntuant els gairebé 8.000 farcells que contenen fins a 250.000 quilograms de tabac, que és la quantitat pactada per vendre. Cada un dels agricultors porta la quantitat que té permesa i es va puntuant. Els mateixos dies que s'està duent a terme la classificació, els camions van traslladant el tabac puntuat cap a França, que és qui compra tot el tabac produït al Principat, per després exportar-lo cap als Estats Units on se'n fa tabac de mastegar.

Actualment la parròquia que compta amb més agricultors de tabac és la de Sant Julià de Lòria. La segueixen la Massana, amb 82, Ordino amb 63, i Canillo amb una seixantena. A Encamp hi ha 52 agricultors de tabac, a la capital 50, i a Escaldes-Engordany n'hi ha 35.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT