PUBLICITAT

La PIME alerta de 'disfuncions' a l'impost de societats per mòduls

  • Denuncia que algunes companyies han recaptat una tercera part del total que han de pagar
L. G.
ESCALDES-ENGORDANY

La posada en vigor de l'encara flamant impost de societats encara pot donar més mals de cap als empresaris. Fins i tot des de la consultora i auditora Alfa Capital avisen que l'entrada en marxa de la taxa pot ser complicada aquests primers mesos, encara que es tracta d'un model equiparable als de la resta de països veïns. «La forma de calcular l'impost genera certa complexitat», va reconèixer el soci fiscal de la marca d'assessors Antoni Bisbal.

Més complicat sembla ser per a les empreses trobar la fórmula per calcular el pagament a compte, que s'haurà de començar a liquidar el setembre del 2012, i si els petits i mitjans empresaris s'han d'adherir al sistema de liquidació modular automàtic. Aquest ofereix la possibilitat de simplificar el procés, però Bisbal reconeix «en alguns casos pot sortir més car», ja que no està pensat per estalviar, sinó «perquè sigui més fàcil».

Però des de l'associació PIME, el seu president, Marc Aleix, alerta que el sistema modular «no és bo per a ningú» i pot fer que moltes empreses de tamany mitjà o petit acabin pagant molt més dels que els hi tocaria. I que a l'altra banda, algunes societats podrien aprofitar-se per pagar fins i tot tres cops menys del que els hi pertoca.

Comptabilitat acurada / «El principal problema amb els mòduls és que s'ha de tenir una comptabilitat molt acurada», alerta Aleix en relació al sistema automatitzat, on les empreses han de tenir els números molt ben preparats per que no tinguin problemes a l'hora de demanar el sistema modular.

No només això. El principal problema podria venir derivat de les disfuncions en el total que han de pagar els empresaris a l'hora d'abonar l'impost total. Segons Aleix, «moltes empreses més grans s'han beneficiat dels mòduls». I posa un exemple en números: en alguns casos, companyies que s'hagin vist afavorides poden haver-hi recaptat tres cops el que han de pagar.

En contrapartida, les petites empreses –més majoritàries– poden acabar pagant-hi molt més per aquest impost, «sobretot les que no tenen una comptabilitat acurada», referma Aleix. Aquest pot ser el cas de moltes empreses d'hostaleria i negocis familiars.

«Depenen de si estàs per sota o per baix de la forquilla, pots pagar més o menys», manifesta el president de PIME en relació a un sistema modular que recalca un cop més que «no acaba sent bo per ningú».

I és que el propi ministeri de Finances i Funció Pública ja havia avisat algun cop que, amb el sistema modular, es podria acabar pagant una mica més. La seva explicació es basava en que aquest increment de la despesa es retornava en la simplicitat del procés i menys càrrega administrativa que realitzar el procediment habitual.

Segons la versió oficial del Govern, l'objectiu d'aquest règim especial modular no és una altra que facilitar les obligacions formals i de liquidació amb relació als impostos obligatoris petits empresaris, autònoms o professionals lliberals.

D'una altra banda, és un model al que només s'hi poden acollir empreses que facturin fins a 300.000 euros l'any o professionals que arribin fins als 150.000 a tot l'exercici, començant aquest 2012.

Altre dels punts bàsics és que es tracta d'un sistema voluntari. Només s'hi van poder acollir aquells que estiguessin dins els paràmetres fixats a la llei i que així ho vagin demanar.

Els empresaris tindrien que determinar quin dels dos règims els és millor. Però tal i com explica Aleix des de PIME, bars i restaurants, així com petits comerços, es poden plantar habitualment al procés automàtic per la seva senzillesa.

Des de Alfa Capital, Bisbal estima que depèn de «l'eficiència de les empreses» que valgui la pena acollir-se als mòduls o no. I si ve creu que pot ser «avantatjós» per algunes companyies, sí que estima que els costos podrien arribar a ser més alts, «encara que no té per què». Aleix es més directe i troba una única solució ideal en utilitzar el règim habitual per calcular l'import de l'impost de societats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT