PUBLICITAT

La forma de les celles dels agents de la Duana

  • El codi de conducta dels duaners contempla una imatge personal per als agents que es pot considerar curiosa
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
De sortida Uns vehicles a la duana en direcció a Catalunya, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Les celles han de mantenir la seva forma natural. Aquest és un dels punts de l'article 35 que parla de la imatge del nou codi de conducta del cos de Duana que la setmana passada va entrar en vigor. Una frase que agafant el seu sentit literal, com se sol fer en qualsevol reglament, pot comportar a partir d'ara que els i les agents de la Duana no es podran perfilar aquelles celles poblades, i fins i tot alguns seran cellajunts. L'estètica que proposa aquesta norma com un codi d'un cos especial sembla estricta, o almenys té en compte molts assumptes que es poden considerar de la intimitat personal de cadascú. L'esmentat article també parla de com han de ser els cabells dels agents. Sempre hauran de ser de color natural i no es permeten les coloracions estridents, és a dir, ni rosses de pot ni pel-roges. A més, la llargària també està estipulada, "no podrà sobrepassar el coll de la camisa o la peça exterior que cor- respongui, i en cap cas el personal masculí no pot portar una cua".

La imatge també contempla els accessoris que no podran ser cridaners. Les arracades i polseres hauran de ser discretes, unes peces que només podran portar les funcionàries. Els rellotges i les aliances són els únics ornaments visibles que podran dur els duaners. Fins i tot, l'olor personal de cadascú està reglamentada. Una olor que haurà de respectar els principis bàsics d'higiene, però que quant a les colònies i perfums, hauran de ser frescos "o d'intensitat discreta", com diu el formulari. Més enllà de l'estètica, el codi també regula, per exemple, les relacions amb la premsa. Una comunicació que només es podrà fer a través de la persona autoritzada a fer declaracions de caràcter oficial. Cap duaner podrà parlar amb un mitjà de comunicació sense autorització prèvia.

A més a més, els duaners no podran acceptar regals. Tot i això, l'article 59 posa quatre supòsits d'excepció a aquesta prohibició. Els agents podran rebre el regal si aquest és poc onerós i es fa per afavorir les relacions de treball. També podran acceptar-ne per raons culturals, és a dir, per si es considerés ofensiu refusar-lo, i també si el lliurament es fa en públic i és incòmode negar-lo. Un darrer cas d'acceptació és si per imperatius d'ordre professional es lliura el regal en dinars de feina o recepcions. Tot i això, una vegada acceptat, el regal s'haurà de lliurar a l'administració. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT