PUBLICITAT

Porta tancada a traslladar les retallades al funcionaris comunals

  • Les corporacions donen l'esquena a la disposició general quarta de la Llei i asseguren que no tocaran sous
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Funcionaris del Comú d'Andorra la Vella atenen la població. Foto: TONY LARA

La disposició general quarta de la Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal aprovada dijous passat, «faculta els comuns» perquè puguin adoptar actuacions de contenció als seus treballadors «en termes equivalents als previstos per aquesta Llei». Malgrat aquesta invitació del Consell General a que els comuns iniciïn accions similars, aquests han tancat la porta a la recomanació i asseguren que, almenys aquest any, no tocaran cap aspecte en matèria de salaris i de condicions econòmiques dels seus treballadors.

Els mandataris comunals, tant els que comparteixen el color polític del Govern com els que no, van acordar aquesta postura en reunió de cònsols. Coincideixen a assenyalar que els seus treballadors ja s'han vist afectats darrerament per mesures que han alterat el sou de final de mes, sigui en forma de congelació de l'IPC, de supressió dels triennis o de congelació del GAdA, entre d'altres. Tal i com va exposar el cònsol d'Ordino, Ventura Espot, «els comuns ja hem aprofundit abans en el tema de les retallades, i anem per davant en aquest sentit». Per aquest motiu, fer cas al que aconsella la Llei general seria «castigar doblement» als treballadors comunals», va plantejar la cònsol de la capital, Rosa Ferrer. La mandatària d'Andorra la Vella va afegir a la seva justificació que amb les actuacions fetes fins ara ja s'ha aconseguit un Comú «sostenible».

Paral·lelament, els cònsols exposen que els sous que cobren els treballadors de les administracions locals no es poden comparar amb els que hi ha a l'administració central, segons va assegurar el cònsol de la Massana, David Baró. Aplicar alguna cosa similar al que ha fet el Govern «tindria poc impacte», segons Baró, ja que «hi ha molts pocs sous superiors als 3.000 euros». El cònsol massanenc va manifestar que la majoria cobren entre 1.200 i 1.700 euros i igual que plantejava Ferrer, «ja han hagut de fer grans esforços» els darrers anys.

Uns esforços que també s'han fet al Comú de Canillo, on s'ha congelat l'IPC i els triennis, i on per tant «no ens plantegem res ara per ara», va manifestar Josep Mandicó. Aquest «ara per ara» obriria la porta a possibles mesures cara els propers anys, una porta que també va obrir Espot en el cas d'Ordino, al informar que una possible retallada «com a molt l'estudiaríem cara el 2013».

Els cònsols de Sant Julià de Lòria i d'Encamp també són del parer que el que s'ha fet fins ara ja és suficient per mantenir la viabilitat de les corporacions. Jordi Mas va assegurar que a Encamp «no hi haurà retallades», tot i que mantindran les mesures proposades l'any passat. Per la seva part. Montserrat Gil, alineant-se amb Espot i Ferrer, va opinar que els comuns no han de canviar les condicions laborals dels seus treballadors perquè «ja hem fet abans polítiques de retallades». Com per exemple, la congelació de l'IPC o el no cobriment de les tres jubilacions d'aquest 2011, en el cas lauredià.

A ESCALDES, EL GADA / Finalment, la cònsol d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, va mostrar-se contundent en la negativa a seguir el camí iniciat pel Govern. «No plantegem aplicar cap reducció del sous dels funcionaris en la línia de la llei aprovada pel Consell», ja que al pressupost aprovat per a l'exercici en curs ja va quedar congelat l'IPC. Això sí, el que Escaldes sí que està disposat a analitzar és «la continuïtat de la gestió de l'acompliment», va manifestar Marín.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT