PUBLICITAT

Andorra va cloure l'any amb 1.350 treballadors menys

  • La massa salarial baixa el 2,5% en un any, però el salari mig puja fins als 2.479 euros
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El nombre d'assalariats del país segueix en caiguda lliure. El Departament d'Estadística va publicar ahir les dades del darrer mes de l'any, en el qual es van comptabilitzar 38.639 persones. Les xifres representen 1.354 treballadors menys que els que hi havia a principi d'any.

Mes rere mes les xifres de treballadors van a la baixa. Al mes de desembre la tendència anual es va fixar en el 3% i la mensual en el 0,3%. Aquets períodes de l'any acostumen a ser els que presenten xifres més elevades d'assalariats, ja que coincideix amb la temporada d'hivern i amb la contractació a les pistes d'esquí.

El Departament d'Estadística va reiterar que és el sector de la construcció el més afectat per la pèrdua de llocs de treball. En un any el mercat laboral en aquest sector s'ha reduït un 12,6%. Actualment té 3.632 treballadors, quan fa dotze mesos n'hi havia 4.002. A més, l'Associació de Contractistes d'Obra (ACODA), assegura que la davallada encara serà més forta aquest 2012. Es poden arribar a perdre més d'un lloc de treball per dia.

Pel que fa a la resta de sectors, segons Estadística la tendència mensual de la majoria es manté estable, tot i que en alguns casos es poden observar registres negatius marginals. En l'anàlisi anual les dades mostren que a part del sector de la construcció, cal assenyalar una tendència negativa dels sectors d'indústries manufactureres, amb un 6,6% menys d'assalariats en 12 mesos, comerç a l'engròs i intermediaris del comerç, amb un 6,5% menys, i transports i comunicacions, amb un 4,7% de tendència anual.

un 2,5% menys de massa salarial / D'altra banda, la massa salarial total del mes de desembre va situar-se en 95.811.048 euros, de manera que la tendència anual d'aquest ítem també es manté a la baixa, amb una reducció del 2,5%. Les dades indiquen que a part de la construcció, amb un 13,8% negatiu, els sectors més impactats per la tendència negativa de la massa salarial són els d'indústries manufactureres (7,8% menys) i comerç a l'engròs (5,7% menys).

En canvi, el sector sistema financer, creix en massa salarial amb una tendència anyal del 6,6%. També creix producció i distribució d'energia elèctrica, gas i aigua, amb una tendència anyal del 3,9%, així com el sector relacionat amb les activitats sanitàries, amb un 2,9%.

El que puja és el salari mitjà. Va situar-se als 2.479,65 euros, amb una tendència anal de l'1,1%. Segons Estadística, aquest augment és conseqüència principalment del creixement del salari mitjà al sistema financer, amb el 4,2% anual, i al d'educació, en un 2,3%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT