PUBLICITAT

Els hotelers volen una moratòria per crear establiments

  • La Unió Hotelera presenta els resultats de l'enquesta sobre la ?guerra de preus'
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Façana d'un hotel a Pas de la Casa, en una imatge d'arxiu. Foto: TONY LARA

La Unió Hotelera (UHA) va fer públics ahir els resultats de l'enquesta sobre la guerra de preus, per copsar l'opinió que tenen sobre la problemàtica de les tarifes hoteleres, que molts consideren massa baixes. L'enquesta consistia en valorar les 27 propostes que l'entitat aportava, i la més valorada i votada ha estat l'establiment d'una moratòria d'hotels, per tal que es limiti l'oferta de llits i fer front al problema de sobreoferta que pateix el país durant aquests últims temps.

L'enquesta, que era oberta a tots els hotelers andorrans –ja estiguessin associats com no associats a la pròpia UHA–, va arribar a comptar amb una participació del 42%. Les propostes més votades i valorades van estar la moratòria d'hotels, la creació de noves ofertes turístiques per fer el destí més atractiu i per desestacionalitzar, la prohibició de l'ús turístic dels apartaments destinats a promocions immobiliàries, i el reforç dels mecanismes de control que serveixen per establir la classificació hotelera.

En cinquè lloc han confluït dues propostes. D'una banda, el conveni per acordar uns preus mínims per categoria i ubicació, tots els dies de l'any, i de l'altra, elaborar un estudi aprofundit de la situació de preus al país.

El portaveu de la UHA, Antoni Azurmendi, va explicar que les 27 propostes de l'enquesta es van recollir de l'opinió dels associats. Després, totes aquestes opinions i resultats es van traslladar a tots els hotelers del país, informa l'ANA.

Azurmendi interpreta que l'opció més triada no va tant encaminada a demanar que no s'autoritzi a fer més hotels. Al contrari, es va percebre que la preocupació és que no s'augmenti el nombre de llits, però que no s'eviti que un hoteler pugui tancar-ne un i obrir-ne un de nou o reformar-lo.

En altra matèria, segons el portaveu de la UHA, aquesta proposta pot reflectir la por que té el sector que amb l'obertura econòmica puguin establir-se a Andorra noves cadenes hoteleres. En canvi, Azurmendi creu que és una visió equivocada tenint en compte la disminució de la demanda que ha experimentat el país. En canvi, el que sí que creu que hauria d'aportar el capital estranger són iniciatives per ampliar l'oferta turística sobretot a la primavera i a la tardor, que és la segona opció triada pels enquestats.

Des que va començar aquesta guerra de preus, Azurmendi va apostar per «una solució global que pugui millorar la situació de la crisi». Aquesta decisió global passaria per aconseguir la desestacionalització, tant reclamada. «Si en lloc de sis mesos aspirem a tenir una ocupació de 12, serem més productius», va explicar el mes passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT