PUBLICITAT

El pla per competències eliminarà l'actual concepte d'assignatura

  • La poca feina avançada pel ministeri obliga a posposar un any més la implantació del sistema
CLARA GARNICA
ENCAMP

El nou marc educatiu en el que treballa el ministeri suposarà una petita revolució en la manera d'ensenyar als alumnes, tant de primera com de segona ensenyança. En comptes de treballar per objectius, els educadors instruiran als estudiants per competències. Aquest concepte, que pretén millorar les habilitats socials de l'alumne més que no fixar-li una fita en forma de nota final, suposarà l'eliminació del concepte actual d'assignatura, per barrejar les àrees d'ensenyament i partir d'un enfocament integrador dels continguts.

Tal i com va explicar Santi Rodríguez, secretari general del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), el qual col·labora amb el ministeri en el desenvolupament d'aquest nou pla educatiu, «treballar per projectes trenca amb el sentit de l'assignatura tipus, de dos a tres hores per setmana, per fer una barreja i tocar diferents aspectes al mateix moment». Els alumnes aprendran d'una altra manera, i evidentment també el professorat ensenyarà diferent: «Suposa un canvi important en la manera de treballar. Ara cada professor treballa a la seva àrea. Amb l'aplicació del pla serà en base a unes competències que s'hauran d'assolir al llarg de quatre anys d'ESO», va explicar Rodríguez.

Un dels vincles claus d'unió de cada matèria seran els idiomes, amb l'anglès agafant més protagonisme que actualment. Es vol que en finalitzar la segona ensenyança els alumnes tinguin un nivell B1 de llengua anglesa, que estableix el Marc Comú Europeu de Referència per les Llengües (MECR), i que ha de permetre a l'alumne desenvolupar-se amb fluïdesa en aspectes de la vida diària.

posposat un any / En qualsevol cas, els estudiants hauran d'esperar encara fins al setembre del 2013 per a introduir-se en el Pla Estratègic per a la Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà (PERMSEA). El treball fet pel ministeri fins l'actualitat no permet iniciar-lo el curs vinent, tal i com estava previst. Serà al curs 2013-2014 i començarà al tercer cicle de 1a ensenyança i a primer de 2a ensenyança.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT