PUBLICITAT

Marc reglamentari per acabar amb el desordre del sistema de Salut

  • El Consell Assessor posarà sobre la taula del Ministeri una proposta normativa abans de l'estiu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona mira una radiografia en una consulta de l'hospital. Foto: ONA MORANTE

«La utilització del nostre sistema sanitari està desordenat». La concreció i contundència de Lluís Burgués, president del Consell Assessor de Salut, és la justificació per a tirar endavant un marc normatiu amb l'objectiu d'organitzar la sanitat andorrana. Aquesta és la prioritat actual del Consell Assessor de Salut i que ja ha estat transmesa al Ministeri de Salut i Benestar. De fet, tal i com va informar Burgués, l'organisme ministerial tindrà sobre la taula un projecte sobre com s'ha de desenvolupar aquest marc normatiu abans de l'estiu.

L'organisme assessor té clar que l'actual sistema està mancat d'una reglamentació paral·lela a la Llei general de sanitat i als convenis que la CASS signa cada any amb els diferents col·lectius. Es tractaria «d'anar més enllà», va definir Burgués, creant una reglamentació que dicti les normes generals de com s'ha d'assistir a la població. Definint aspectes com de quina manera s'han de fer els actes, com es fa una història clínica, quan s'ha de derivar el pacient a l'especialista, quin protocol s'ha d'utilitzar per demanar una ressonància magnètica, etc.

En resum, posar fi al desordre actual, en què «quan tens mal a la boca vas al dentista, el dentista et diu que això no és seu i vas al traumatòleg, aquest et diu que és una altra cosa i potser acabes anant al dermatòleg». Una sèrie de processos desordenats on sempre acaba pagant la CASS i que suposa una «utilització ineficient del sistema», va assegurar Burgués.

El marc normatiu «permetria que aquestes coses no puguin passar», i també definiria molt bé els conceptes que ja fa temps que estan a l'agenda del ministeri i que sembla que no acaben mai d'implantar-se. Parlem del metge de referència, de la història clínica compartida i de la recepta electrònica, entre d'altres. El cas del metge referent era el que estava més a prop de ser una realitat, però de moment la prova pilot prevista pel primer semestre d'aquest any s'ha posposat, de manera que la implantació d'aquesta figura no serà una realitat fins l'any vinent.

UNA NECESSITAT URGENT / El dèficit d'organització i coordinació de la Salut necessita urgentment l'arribada de la norma general reguladora. Burgués va assegurar que es requereix «pressa», també perquè si no resulta «poc encoratjador veure els resultats del que s'està fent fins ara». El professional mèdic es referia a les retallades del salari del personal que treballa al sistema i a les retallades de les tarifes de responsabilitat, que van entrar en vigor el mes passat. «Són accions dures, també impopulars, i que no tenen sentit si no van acompanyades d'altres coses».

El que de moment el Consell Assessor de Salut considera que s'ha de mantenir tal i com està és la cartera de serveis que hi ha a dia d'avui. Segons Burgués, la localització geogràfica del Principat fa que el país no disposi de cap hospital de referència a una distància considerada propera, i per tant, és aconsellable no suprimir serveis: «El Govern ha d'entendre que tenir una sanitat pròpia té un plus».

A més a més, amb el recent ajust de les tarifes «estem molt alineats al preu del mercat dels països veïns», va assegurar el president del Consell Assessor. L'actual visita al metge generalista està a un preu més baix que a França. Per tant «és un debat que cada vegada té menys vigència», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT