PUBLICITAT

Retallades a la meitat de les homologacions per conduir

  • Els carnets demanats per portuguesos es desplomen i són superats pels francesos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La carretera del Obach i Tarragona, en una imatge d'arxiu. Foto: TONY LARA

La crisi pot ser també la culpable de que les homologacions de permisos de conduir s'hagin desplomat a la meitat en tan sols quatre anys. Aquestes són les legalitzacions que els estrangers residents tenen que fer per utilitzar els seus carnets al Principat. Aquesta forta retallada pot indicar que són molts menys els nou vinguts al país, ja que n'és un tràmit necessari per conduir.

Segons les xifres amb les que treballa el departament d'Economia i Indústria, el 2008 es van fer 845 homologacions. Un any més tard, aquestes van retrocedir fins a les 712. Però el canvi més dràstic es va produir el 2010, amb 478 homologacions. Una tendència que no es va revertir, assentant-se aquest valor en les 455 definitivament pel darrer 2011.

Si s'observa l'evolució per països d'origen dels permisos homologats, la primera procedència és de llarg Espanya. En segon lloc es trobava inicialment Portugal, però el nombre de permisos homologats d'aquest país s'ha reduït considerablement i l'any passat van ser superats pels de França. Els permisos originaris d'Argentina i Xile també s'han anat reduint i, en canvi, han pujat substancialment els de Gran Bretanya. En menor grau, també s'observa un increment dels conductors provinents d'Alemanya i de Bèlgica, mentre que les homologacions de permisos de Rússia es mantenen força estables, va informar l'ANA.

Pel que fa als tràmits relacionats amb els permisos de conduir, el departament d'Economia i Indústria va expedir 1.078 augments de categoria, una pràctica que ha anat a l'alça a causa de persones, la majoria procedents del sector de la construcció, que es treuen el permís de camió o d'autobús per ampliar les possibilitats de trobar feina.

També cal mencionar que durant el 2011 es van tramitar 847 noves expedicions a nous conductors, i que els permisos de classe J, que es tramiten als joves entre 16 i 18 anys per poder conduir acompanyats, són cada vegada més freqüents. Actualment, hi ha 400 permisos d'aquesta categoria vigents.

Fins a la data, el Govern ha expedit un total de 79.089 permisos de conduir andorrans, dels quals 8.728 han estat donats de baixa ja sigui per homologació a un altre país o per defunció del conductor. Tot i que actualment hi ha 70.361 permisos vigents, cal tenir en compte que n'hi pot haver de caducats, ja que no es donen de baixa fins que no se supera en dos cops la data de caducitat, o d'altres que s'han homologat en països sense conveni amb Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT