PUBLICITAT

La gasolina es dispara fins als 1,30 euros en màxim històric

  • Les diferències amb Espanya es redueixen i es mostren valors més similars amb Europa
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un treballador carrega de carburant un vehicle, en una imatge d'arxiu. Foto: Tony Lara

Els preus de la gasolina ja no són tan competitius al Principat. Si ve encara continua sent un dels estats amb carburants més barats, la distància amb Espanya i altres països europeus es retalla. Ahir, la Super 95 va assolir un nou màxim històric que trenca la barrera psicològica dels 1,30 euros. En el cas del dièsel, la variació a l'alça l'ha disparat fins als 1.20.

Aquests preus són els més alts que s'han registrat a Andorra, superant els de l'estiu del 2008. La causa d'aquests preus seria la tendència a l'alça del preu del petroli davant de la por que els conflictes d'Orient bloquegin el subministrament de petroli a Occident.

Si be els preus són mes econòmics que als països veïns, la diferencia s'ha estret i amb Espanya només hi ha una diferència de 12 cèntims a la gasolina, excepte en Catalunya, on el comparatiu puja fins als 15 degut a l'impost autonòmic per la sanitat. Amb França, el cost del carburant encara manté molta disparitat, ja que gasolina i dièsel assoleixen uns preus de 1,70 i 1,60 euros respectivament al veí del nord.

En termes absoluts, els preus de la gasolina s'han encarit fins a un 78% en set anys. Al març de 2005, el carburant amb taxes es venia a les àrees de servei andorranes a 0,84 euros per litre.

Aquests constants augments de preu a Europa han igualat més les diferències entre estats. Si bé Andorra continua a la cua dels costos de carburant, Luxemburg –abans amb preus molt superiors– fixa el preu de la gasolina a 1,32, molt a prop del que val al principat el litre.

D'altra banda, Bulgària i Estònia tenen els preus més baixos de carburant a Europa, amb valors de 1,23 i 1,26 euros per litre respectivament. Els preus a Europa han arribat a aquest límit per que el barril de Brent va començar l'any als 109 dòlars i actualment costa ja 129 dòlars. Encara així, la xifra no ha assolit el màxim històric de l'estiu del 2008, quan va pujar fins als 146 dòlars.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT