PUBLICITAT

Ratificat l'acord de trasllat de residus amb l'Estat espanyol

  • Gili denuncia una vegada més el «sobredimensionament» del forn de la Comella
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Turisme, Francesc Camp, durant la sessió d'ahir al Consell Foto: TONY LARA

el Consell General va ratificar ahir, per assentiment unànime, l'acord amb l'Estat espanyol sobre el trasllat de residus. Un tema que, novament, va derivar cap al funcionament del Centre de Tractament de Residus de la Comella i el sobredimensionament que, segons els socialdemòcrates, és la causa última que explica que Andorra es plantegi importar residus d'Espanya per a la seva incineració.

Durant la seva intervenció, el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, va recordar que l'any passat Andorra va haver d'exportar més de 30.000 tones de deixalles perquè el país no disposa dels dispositius necessaris per tractar correctament tots els residus que genera –les 30.000 tones suposen el 45% del total de residus que es van generar al Principat, segons va informar el ministre.

La consellera socialdemòcrata Rosa Gili va assegurar que el seu grup no ha posat en dubte en cap moment la necessitat de renegociar l'acord amb Espanya, però sí que va qüestiona que s'obri la porta a importar residus del país veí «per fer funcionar una planta incineradora sobredimensionada, que necessita 45.000 tones de residus per any». Gili, a més, va remarcar que aquest funcionament «correcte» del forn de la Comella es refereix, sobretot, a uns criteris econòmics que, segons els socialdemòcrates, el Govern ha posat «per sobre de la salut» dels veïns.

Arribats a aquest punt, i tal i com era d'esperar, es va iniciar un intercanvi de retrets a propòsit de l'alarmisme que unes manifestacions d'aquest tipus poden generar entre la població. El ministre Camp va voler deixar clar que «no és cert que s'hagin posat els criteris econòmics per sobre de la salut» i va insistir que cal ser realistes tant amb la generació de residus com amb el forn incinerador i les seves necessitats.

Compatible amb el reciclatge / Davant dels arguments esgrimits per Rosa Gili, la consellera demòcrata Sílvia Calvó va replicar que «la incineració no està renyida amb el reciclatge» i va remarcar que els països d'Europa on més es recicla són també països que incineren com a últim recurs, prioritzant la valorització energètica (incineració) per davant de la deposició en abocadors.

Igualment, Calvó va subratllar que l'actual conveni amb l'Estat espanyol reconeix, implícitament, els esforços que ha fet Andorra els últims anys per ajustar-se als criteris europeus en matèria de gestió de residus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT