PUBLICITAT

Tipus del 0% d'IVA per a serveis de Salut, Educació i lloguer d'habitatge

  • Armengol i Salvans defensen que el nou tribut comportarà rebaixes en determinades factures
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Daniel Armengol i Martí Salvans exposen el contingut de les esmenes, ahir, a la seu del Consell General Foto: ANA / MARTA TORT

El grup parlamentari demòcrata ha entrat un total de 77 esmenes a la proposició de llei de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Entre les modificacions proposades destaca l'establiment d'un tipus super reduït del 0% per als serveis de Salut i Educació. També gaudiran d'aquests tipus del 0% els lloguers d'edificis per habitatge i serveis culturals com les biblioteques i els arxius. L'establiment d'aquest tipus respon a la voluntat de conèixer la interacció d'aquests sectors en l'economia nacional, tot i que a la pràctica estaran exempts. A la vegada, es manté el tipus general al 4,5%, un de reduït a l'1% i s'incrementa el bancari fins al 9,5%.

El president suplent del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, i el president de la comissió legislativa de finances, Martí Salvans, van presentar ahir les principals esmenes entrades al text de la proposició de llei de l'IVA. La modificació més destacable és l'establiment d'un tipus «super reduït», del 0% per als serveis relacionats amb la Salut i l'Educació. S'inclouen aquí els serveis hospitalaris, l'assistència social, el transport de malalts, tots els serveis relacionats amb l'educació i activitats de tipus esportiu per a infants i joves, etcètera. També tindran aquest gravamen els lloguers d'edificis per a habitatge i serveis de tipus cultural, com la biblioteca o l'arxiu.

Un tipus del 0% pel privat és, a la pràctica, com una exempció, però els consellers han volgut que tothom quedi subjecte al tribut per així conèixer les relacions d'aquests sectors a l'economia i preveient possibles canvis de la llei, doncs la de l'IVA «evoluciona molt en el temps», van apuntar Armengol i Salvans, fixant-se en els textos que graven el valor afegit als països de l'entorn.

Segons els càlculs demòcrates, aquest tipus del 0% representarà un esforç d'entre set i vuit milions d'euros per a les arques de l'Estat, va apuntar Armengol. Però es veurà compensat «amb l'augment del tipus per als serveis bancaris que es prestin mitjançant comissions». Mentre el text entrat a tràmit pel grup socialdemòcrata preveia un tipus del 8% per als serveis bancaris en general, els consellers demòcrates aposten per limitar-ho als serveis amb comissió –així les hipoteques, per exemple, no s'encariran– i pujar el gravamen fins al 9,5%. Aquest tipus no suposarà un augment dels preus dels serveis bancaris, doncs el sector ja suporta una càrrega impositiva important que amb la nova llei d'imposició indirecta quedarà derogada, van manifestar els consellers demòcrates. Per aquest tipus especial, es preveuen uns ingressos superiors en 10 o 12 milions d'euros als previstos pel Partit Socialdemòcrata, va xifrar el president suplent dels demòcrates.

REBAIXA A LES FACTURES / Les esmenes del grup mantenen el tipus general del 4,5% i un tipus reduït de l'1% per a d'altres béns i serveis de primera necessitat com pot ser l'alimentació. Amb tot, s'estima que la recaptació per imposició indirecta –que ve a ser el 50% dels ingressos de l'Estat, tal com va apuntar Armengol– es situï als 127 milions d'euros, quan actualment és de 115 milions. Malgrat aquest augment de la recaptació, els consellers demòcrates pensen que l'IVA comportarà alhora rebaixes en determinades factures i productes, doncs la majoria dels actuals impostos indirectes i del cànon de l'electricitat i el telèfon quedaran derogats. Així per exemple, les factures de FEDA i Andorra Telecom experimentaran rebaixes entorn l'1%, ja que el cànon actual les grava en un 5,5% i amb l'IVA el gravamen serà del 4,5%. Un altres exemple posat per Armengol en el sentit que el nou impost representarà «una ajuda suplementària a alguns sectors» són la compra d'un automòbil –que ara suporta entorn un 8% de la suma d'impostos–, doncs estarà gravat amb el 4,5% d'IVA general.

ENTRADA EN VIGOR I ALTRES ESMENES / Entre les altres esmenes significatives explicades per Armengol i Salvans hi ha el canvi en la data d'entrada en vigor, que serà l'1 de gener del 2013. El text inicial proposava que fos vigent a mitjan d'aquest any, però des de DA es creu convenient fer quadrar l'entrada en vigor de l'impost amb l'any natural i així també «deixar temps a l'Administració i les empreses per adequar-s'hi».

D'altra banda, les esmenes presentades pel grup demòcrata suprimeixen el règim especial per al sector de les assegurances, que mantindrà el seu ISI actual. Aquesta proposta es justifica per fer un model més proper al conegut a Europa, on les assegurances tenen la seva pròpia taxa i no estan sotmeses a l'IVA, entre d'altres coses perquè «no hi ha creació de valor afegit», va argumentar Salvans. El mateix passa amb el Bingo.

En un altre punt, les esmenes de DA també proposen un règim especial i optatiu per als empresaris que tinguin una facturació anual inferior als 40.000 euros, i un altre simplificat per aquells que facturin per sota el llindar dels 100.000 euros. Pel primer, els empresaris no repercutiran l'IVA i tampoc podran deduir el suportat. Pel segon es tributarà per estimació i en funció de la xifra de negoci.

DA també vol que totes les transmissions patrimonials immobiliàries realitzades per empresaris tributin per l'IVA i en canvi els particulars tributin per Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). La proposta del PS preveia que la primera de les transmissions fetes per empresaris tributessin per IVA i la resta per ITP. Una altra diferència amb el text socialdemòcrata és la derogació de la taxa de fe pública, que grava els actes notarials. Amb l'IVA en vigor, s'aplicarà aquest nou impost.

L'únic gran dubte que queda és el nom: IVA o TVA. Els demòcrates han entrat també una esmena per què sigui tribut i no impost, en la línia del que predomina arreu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT