PUBLICITAT

El gos Roger se suma a la llei antitabac

  • La Guàrdia Civil disposa d'un ca que detecta paquets a l'interior dels vehicles que creuen diàriament la frontera H En el que portem d'any s'ha intervingut més de la meitat de tot el tabac confiscat l'any passat
CLARA GARNICA
LA FARGA DE MOLES

Periodic
El gos Roger ensuma una caixa amb cartrons de tabac, amagats a l'interior d'un vehicle, ahir a la Duana Foto: TONY LARA

En els temps que corren, amb clars moviments per estigmatitzar a tot aquell que encén una cigarreta, i amb una llei antitabac al caure per limitar encara més el consum d'aquesta droga legal, res millor que una nova mascota a la Duana de la Farga de Moles per frenar el contraban. El gos Roger, que ahir va ser presentat en societat amb tot els honors, ha estat ensinistrat per detectar qualsevol conductor que, fent-se el despistat, vulgui passar més tabac del permès per la llei. En Roger, per tant, és una nova arma per frenar el consum i per eradicar aquells que es gratifiquen econòmicament dels que encara no ho han pogut deixar.

El ca és a la Farga de Moles des del passat febrer, però ha requerit d'un sever ensinistrament durant mesos. L'arribada d'en Roger és una gran notícia per l'Arris, el gos detector de divises que ja fa un temps que treballa a la Duana: Ara tindrà un nou amic amb qui jugar.

Perquè per a ells és tot un joc. Han estat ensinistrats perquè si localitzen el seu objectiu rebin una recompensa, ahir en forma de joguina (una espècie de drap, que sembla que els hi encanta). L'agent Javier Gutiérrez va fer diverses demostracions, amb vehicles plens de tabac o de diners. Només busquen això, i en el cas de l'Arris, passa dels dòlars o d'altres monedes: els euros són el seu únic objectiu.

La feina dels gossos va vent en popa, va assegurar el coronel cap de la intervenció de la Comandància de Lleida, Pedro Rodríguez. El Roger ja s'ha estrenat com a detector de tabac, localitzant 210 paquets al doble fons d'un vehicle. Per la seva banda, l'Arris té el cul pelat de tantes intervencions. Ha trobat recentment 30.000 euros a un paquet de bolquers i ha fet diverses intervencions per valor de 120.000 euros. A més a més, va obtenir una suculenta recompensa després de participar en l'Operació Jockey a Pontevedra, on va detectar 29.000 euros.

Tornant a la frontera hispanoandorrana, malgrat que la professió de contraban és molt antiga, sembla que no passa de moda. En el que portem de 2012 ja s'han intervingut més de la meitat dels paquets confiscats en tot l'any passat.

Concretament la Guàrdia Civil ha interceptat 446.400 paquets en tres intervencions. El total de l'any passat van ser 744.253. I això que el 2011 va ser de rècord, va reconèixer la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso.

En el cas de les divises, l'any amb màxims històrics va ser el 2010, en què es van interceptar més de 2,3 milions, després que Andorra deixés de ser paradís fiscal i també per la crisi, va exposar Manso.

A partir de llavors la cosa va a la baixa: l'any passat van ser 1,3 milions i en el què portem de 2012 han estat 156.000. Mala notícia per l'Arris, que si no troba diners es queda sense recompensa. En Roger, en canvi, sembla que de moment seguirà enfeinat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT