PUBLICITAT

La CEA exigeix al Govern implantar inspeccions als edificis de 30 anys

  • La patronal considera que no és una «despesa», sinó una «inversió en estalvi»
L. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josep Cairo, a l'esquerra, acompanyat del president de la CEA, Xavier Altimir, ahir a la seu de la patronal Foto: ANA / M. C.

Ells mateixos ja reconeixen que no és un camí per «sortir de la crisi». Encara que hi té la seva importància i «crearà activitat». Però per a la Confederació Empresarial d'Andorra (CEA), la rehabilitació és bàsica per què representaria un «estalvi instantani» i no una «despesa». Així ho va explicar ahir el president de la comissió d'eficiència energètica de la patronal, Josep Cairo. Motiu pel que va demanar un cop més al Govern que redacti una normativa per impulsar la renovació d'edificis.

A més, l'empresari va focalitzar en imposar les inspeccions obligatòries als edificis, «com es fa a la resta d'Europa». A més d'una eina per donar-hi noves oportunitats de feina, va voler matissar que els diners deixats en millorar la despesa d'energia d'un immoble és una «inversió» que dóna resultats instantanis. «S'ha de fer en un país com aquest, amb edificis tan vells», va dir Cairo.

Els immobles que estarien forçats a passar aquesta inspecció, segons va veure raonable el representant de la CEA, serien aquells que tinguessin a partir dels 30 o 40 anys. L'exemple clau que va trobar va ser el d'Espanya, on les revisions són obligatòries als 20 o 45 anys, segons les diferents normes autonòmiques. «Encara que si poguéssim fer revisions als 20 anys molt millor», va voler remarcar l'empresari.

Europa / En tot moment, Cairo va refugiar-se en el fet de que a Europa la rehabilitació per millorar l'eficiència energètica és obligatòria. «No estem reclamant res que no entri a la normalitat», es va refermar. Segons ell, «no podem» gastar fins a 65.000 litres de gasoil a l'any, ja que «la major part de la despesa energètica es converteix en fum». I fins i tot els seus càlculs indiquen que amb només un grapat de mesures s'aconseguiria reduir un 20% el consum.

En relació a la despesa que podria significar això pels usuaris, va voler explicar que «en tots els casos, l'estalvi és notable», i que des del primer moment en què les noves mesures d'eficiència estiguessin instal·lades es notaria aquest canvi. Encara més, va ratificar que «en moltes situacions, el mateix estalvi que donaria en subministraments la rehabilitació podria pagar el cent per cent de la factura que hagués costat» remodelar els immobles. Cairo va reconèixer que en aquests moments la col·laboració amb el Govern «és total», però que funcionen «amb diferents ritmes». I que a més, «cada vegada que retardin més la normativa en rehabilitació hi perdran més empreses de la construcció». És precisament per la davallada de l'activitat en aquest sector que a la CEA creuen que ara l'Administració «veu amb bons ulls la rehabilitació», mentre que «dos anys enrera la inspecció no la veia el Govern».

Tot i que hi ha normatives que ja estan aprovades que busquen també aquesta eficiència –com els ascensors–, Cairo va refermar que seria ideal recollir-les totes en una normativa general.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT