PUBLICITAT

Ser 'conseller' un cop a l'any

  • El Consell General celebra l'única jornada de portes obertes anual i atreu fins a 700 persones als seus voltants, en contrast amb la imatge deserta dels carrers comercials
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Consell General, ahir, durant la jornada de portes obertes. A la galeria, un moment de l'ONCA, ahir al Centre de Congressos. Tot seguit la calçotada que es va celebrar a Encamp, ahir. I per últim, una família visita els interiors del recinte del Consell General. Foto: TONY LARA

Les bones temperatures estiuenques a la Diada de la Constitució van animar als ciutadans a visitar el Consell General durant la jornada de portes obertes d'ahir. Un degoteig constant de persones van aprofitar la festa nacional per apropar-se a veure les instal·lacions, en un acte que tampoc es van perdre els ambaixadors residents al país i es van acollir diversos actes culturals.

La imatge insòlita que ofereix Andorra durant la festivitat, amb tots els comerços tancats, va propiciar que els carrers propers al Consell fossin els que bullissin amb més activitat, en contrast amb el desert que regnava a la resta de la ciutat.

Fins a 700 persones van recórrer ahir els espais del Consell i de la Casa de la Vall, segons van afirmar fonts de Govern. Durant tota la jornada es podien veure nombrosos grups familiars i un notable nombre de parelles van passejar i curiosejar per l'interior de l'edifici emblema de la democràcia, majoritàriament amb bones sensacions amb l'icona del país. Els nens, encantats amb la visita i gaudint a les cadires presidencials com si fossin consellers.

Mirant al futur / «És un edifici gran i molt adequat, es nota que s'ha pensat amb visió de futur», comentava la Carmen, veïna de la zona que va visitar el recinte durant el seu temps lliure al matí. A ella li va agradar particularment «la capacitat de l'edifici per regular la llum en funció del sol», a més de la pulcritud i «la bellesa» que es respira a l'ambient.

De la seva amplitud va donar fe ahir l'Eduard, que acompanyat per la seva família va estimar que, encara ser «un bon edifici», el troba «massa gran per la gent que som al país». A ell li hauria agradat que fos més «minimalista», però la seva filla petita no pensa el mateix, que va gaudir a l'interior del recinte corrent a través dels seus llargs passadissos.

També molta gent gran es va apropar a fer la caminada ahir al Consell. I molts d'ells es van sentir atrets pels murals que recorden la història del Principat. Com dues dones que van admirar el mural que recull el procés que va viure el país per aconseguir el vot femení. O la parella que comentava amb gràcia que «ja hem fet la visita que toca avuí, ara ja ens hem d'esperar fins l'any vinent».

Els que no van voler perdre's l'oportunitat de veure el Consell General van ser els ambaixadors que resideixen a Andorra. I alguna cosa ha de tenir aquest any, ja que la visita ha sigut més nombrosa que mai. Fins i tot 38 països varen estar representants a la visita que els hi varen oferir el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el nunci apostòlic del Vaticà, Renzo Fratini. Tot i que és habitual que el cos diplomàtic acreditat a Andorra visiti el país coincidint amb la Diada de la Constitució, el Govern va celebrar que aquest any la comitiva fos més ample que durant altres edicions. Posteriorment a la passejada pel Consell, els càrrecs consulars van visitar la Casa de la Vall.

La possibilitat d'entrar a l'edifici, –que en diverses hores va comptar amb visites guiades–, va marcar la jornada nacional d'ahir, però no va ser l'únic esdeveniment important. També es van acollir altres actes festius on la música no va faltar. I és que l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra va actuar gratuitament al Centre de Congressos del país. Dirigida per Gerard Claret, va interpretar La mort i la donzella, per obrir la 19a temporada de la banda.

No només va haver-hi música. Tampoc en van faltar els balls, amb una actuació de sardanes just al front del Consell General i els seus entorns, com la nova plaça. Allà molts aficionats al típic ball regional varen gaudir d'una demostració a càrrec de la cobla Principal de Berga.

Celebracions en una jornada de portes obertes en la que el síndic general, Vicenç Mateu, va afirma que se sentia agradablement sorprès pel bon ritme de visites, fins i tot a primera hora de la tarda quan es pensaven que no vindria gaire gent.

D'altra banda, Encamp va celebrar un any més aquesta festa tan assenyalada amb una calçotada popular al Prat Gran. Gràcies un cop més al bon temps, s'han esgotat els 7.000 calçots previstos i els 100 quilos de botifarra, l'equivalent a 700 racions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT