PUBLICITAT

Moreno veu «difícil» parlar del CDI abans de l'estiu

  • L'ambaixador estudiarà el tema de la reciprocitat per als advocats
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

L'ambaixador d'Espanya a Andorra, Alberto Moreno, va confirmar que les converses entre els dos països per arribar a un conveni que eviti la doble imposició (CDI) encara no s'han iniciat, i «és difícil» que s'engeguin abans d'aquest estiu.

Moreno va exposar que les raons d'aquest «endarreriment» respecte el ritme de les negociacions amb França són la convocatòria electoral del passat novembre per renovar el Congrés dels Diputats i el Senat, que va derivar en una alternança al Govern. Les converses entre Andorra i Espanya per negociar un conveni que eviti la doble imposició «no han començat», va manifestar l'ambaixador espanyol al Principat. «Anirem més endarrerits» respecte les negociacions amb França, va reconèixer Moreno, que va explicar que el motiu és les eleccions generals i el seu resultat, que ha portat a un canvi del Govern. Així, cal «donar temps» al nou executiu espanyol per «mirar els dossiers». Per això el diplomàtic valora «difícil» que els contactes per aquesta qüestió s'iniciïn «abans de l'estiu», tot i que tampoc «no és impossible que hi hagi contactes abans».

El conveni per evitar la doble imposició ha de facilitar la sortida dels empresaris andorrans per prestar els seus serveis a Espanya i també l'arribada dels espanyols. Lligat a aquesta major mobilitat, Moreno també va parlar del procés d'obertura econòmica que està engegant el Govern andorrà. En aquest punt, va assegurar que des d'Espanya «es veu amb bons ulls». Tot i que opina que s'hauria d'haver engegat abans, «benvingut sigui el procés», que valora positiu pels dos cantons.

En relació al criteri de reciprocitat per permetre l'entrada i l'activitat dels professionals liberals, Moreno troba «molt normal» aquesta restricció. «Nosaltres també hem demanat la reciprocitat, i és perfectament lògic i defensable», va argumentar l'ambaixador espanyol, que no va voler pronunciar-se en el punt que afecta els advocats ?els lletrats espanyols no podrien actuar a Andorra perquè el col·legi professional dels veïns estableix la necessitat de ser nacional per integrar-s'hi, tot i que una dispensa legal del Ministeri de Justícia veí permet els andorrans exercir en territori espanyol. «Estic intentant esbrinar quan es dóna la dispensa legal», va explicar Moreno, per veure l'afectació i fins a quin punt es vulneraria la reciprocitat. De totes maneres, va comentar que «hi ha comunicació» en aquest terreny, tot i que «no negociació», doncs el que hi ha damunt la taula és un projecte de llei i el text podria veure's modificat en el seu pas pel Consell General. Així mateix, va assegurar que es mirarà «com funciona» l'obertura i la reciprocitat i el cas concret pels advocats, i si hi hagués algun punt a arreglar «es parla i es mira de solucionar».

N-145 / En relació a la carretera N-145, de la Seu d'Urgell a Andorra, Moreno va assegurar que s'adequarà, doncs hi ha una partida prevista al projecte de pressupost espanyol pel 2012 per a realitzar-ho i a més, «només cal veure què opinen les autoritats locals». Malgrat que són uns treballs reivindicats per la majoria d'ajuntaments de la zona, l'ambaixador no va voler parlar de terminis, doncs cal primer que s'aprovi el pressupost i llavors poder tirar-lo endavant .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT