PUBLICITAT

El síndic apel·la a un "optimisme actiu" davant la crisi

  • La recepció del Dia de la Constitució se celebra per primera vegada al Consell General
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


14032012_discurs3
El síndic general, Vicenç Mateu, pronuncia el discurs amb motiu del Dia de la Constitució. Foto: ANA / N. M.
La recepció amb motiu del Dia de la Constitució, que s'ha celebrat per primer cop a la seu del Consell General, ha tingut com a punt principal el parlament del síndic general, Vicenç Mateu, que ha fet una crida a l'"optimisme actiu" i a no deixar-se vèncer pel desànim malgrat la dificultat del moment. Mateu ha destacat les virtuts i el talent que hi ha al país, i ha demanat a la societat que defugi de la crítica i l'autodestrucció.
Després del passamans que han ofert els membres de la Sindicatura i de la presentació del documental que s'ha elaborat amb motiu de la inauguració de la nova seu parlamentària, el síndic general ha ofert el seu discurs amb motiu del 19à aniversari de l'aprovació en referèndum de la Constitució, davant d'un vestíbul ple d'una àmplia representació de la societat andorrana.

Vicenç Mateu ha volgut recordar el moment en què es va iniciar el procés d'elaboració de la Constitució i el moment de la seva aprovació, a partir de la qual considera que va començar "una nova manera de viure". En aquest sentit, ha demanat que tot i que vivim en una època de canvis, és bo mirar enrere i "reforçar les nostres arrels".

Pel que fa a la crisi econòmica, el síndic ha reconegut que és actualment la principal preocupació del país, fins al punt que el risc d'exclusió social ha esdevingut una realitat, i tot i que no ha volgut negar la realitat, ha demanat optimisme i més autoestima, ressaltant les virtuts del país, com la seva capacitat de reacció i el talent dels joves.

En aquest sentit, ha volgut citar l'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, en el moment en què va assegurar que sobrava l'hipercriticisme. També ha citat la pensadora Victòria Camps per ressaltar la importància dels valors democràtics, així com una obra de Ramon Llull per posar en relleu la necessitat que els joves rebin una bona educació. Mateu també ha demanat un esforç de responsabilitat, tolerància i solidaritat per estendre la mà als més necessitats per "no deixar que la pobresa faci camí entre nosaltres".

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha valorat molt positivament el discurs i el fet que hagi apel·lat a l'optimisme realista i a la necessitat d'enfortir l'autoestima de la societat en uns moments complexos.

De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha considerat que el discurs s'ha adit perfectament a la Diada de la Constitució i ha celebrat que no hagi parlat "de política de cada dia ja que no tocava".

També el cap de Govern, Toni Martí, ha valorat molt positivament el discurs del síndic ressaltant que hagi volgut donar a entendre que les reformes econòmiques que s'estan fent al país també es fan amb "confiança i il·lusió".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT