PUBLICITAT

L'IPC perd un 0,2% des de començament d'any

  • L'índex de preus al consum se situa en el 2,2% mentre que al gener era del 2,4%
GLÒRIA GURDÓ
aNDORRA LA vELLA

L'increment de preus al consum, IPC, baixa aquest mes de febrer i se situa en el 2,2% en lloc del 2,4% enregistrat a començament d'any, segons les dades revelades ahir pel Departament d'Estadística del Govern d'Andorra, que constata que els preus de la salut, l'esbarjo i l'ensenyament pugen més que l'any passat, mentre que els preus del grup vestit i el calçat baixen menys.

En canvi, a l'altre costat de la balança, baixen els preus de béns i serveis, habitatge, mobles i estris de casa, transport l'hoteleria i restauració. Els preus que més han contribuït a aquesta baixada del 0,2% són els de l'habitatge que en el que portem d'any baixen un 1,3%; el preu dels transports que també registra una davallada de 0,8%, els béns i serveis que baixen de 0,4%. Es mantenen amb una variació més lleugera els mobles i estris domèstics que passen de 0,1% a 0%; els hotels i restaurants que passen de 0,5% a 0,4% i l'alimentació que amb un 0,3% es manté invariable.

De la mateixa manera la inflació subjacent, que es calcula sense els productes amb preus volàtils com ara els productes energètics i els productes frescos, es redueix i passa de l'1,7% a l'1,2%. No obstant això, l'IPC subjacent anual puja 1,1% en relació a l'any passat sobretot per la pujada dels grups Salut (1,2%), Esbarjo (1,8%) i Ensenyament (3,2%), i una certa moderació en la contracció de les vendes del grup Vestit i calçat que tot i mostrar un índex negatiu -2,8%, no arriba a baixar tant com l'any passat de -4,9%.

Dels preus que pugen destaca l'ensenyament amb un augment del 3,2% que s'explica per la lleugera pujada de les cantines escolars. L'esbarjo puja principalment gràcies als subgrups de jardineria i animals de companyia, els ordinadors personals i els serveis culturals. Per últim el preu de la salut augmenta 1,2% per l'augment dels preus de productes de parafarmàcia.

Entre els preus que baixen destaca sobretot, la baixada del preu de l'habitatge que s'explica per una baixada generalitzada a tots els subgrups, tot i que destaquen els subgrups energètics amb baixades del preu dels combustibles per a la llar i del gas, entre un 3% i un 3,5% menys elevats que l'any passat. Els preus del transport, tot i l'augment del transport urbà, també baixen lleugerament gràcies a la estabilització del preu dels carburants. Els béns i serveis enregistren baixades a gairebé tots els subgups, i únicament augmenten els articles per a la cura personal.

Els mobles i estris domèstics s'abarateixen però l'alimentació no es mou. El consum en hotels i restaurants també experimenta un petit retrocès sobretot pel canvi d'hàbits de la població que esmorzar menys i consumeix menys refrescs i cerveses fora de casa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT