PUBLICITAT

13 animals, al primer concurs de mascles de raça Bruna

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Exemplars de la raça bruna del Pirineu en una fira a la Seu d'Urgell Foto: TONY LARA

El Departament d'Agricultura amb la col·laboració de l'Associació de Pagesos i Ramaders, organitza avui el primer Concurs Nacional de Mascles de la Raça Bruna d'Andorra a l'envelat del Parc Central d'Andorra la Vella a partir de les 10.30 hores. Aquest és el primer any que es realitza aquesta fira de mascles de la raça Bruna d'Andorra, que tradicionalment s'havia celebrat conjuntament amb la Fira Concurs de Bestiar cada 27 d'octubre.

Per impulsar el programa de selecció genètica de la Bruna d'Andorra, la selecció de mascles és un dels punts més importants, segons un comunicat del Govern. Realitzar una fira només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada els últims anys.

En aquesta època de l'any, els animals es troben en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques. El jurat de la fira, a més de qualificar els animals, exercirà una tasca didàctica explicant els motius en què es basa la puntuació atorgada en cada secció. La participació en aquesta primera edició de la Fira és de 13 caps de vuit cases diferents repartits en les seccions de vedells –de 6 a 12 mesos–; anolls –de 12 a 24 mesos; i braus –de més de 24 mesos.

La Fira es realitzarà conjuntament amb la Subhasta de Vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage i que tindrà lloc a partir de les 12 hores. Concretament, quatre vedells de la raça Bruna d'Andorra seran venuts en subhasta pública a l'Envelat del Parc Central. Aquest és el cinquè any en què s'ha fa la selecció i és la continuació del treball dut a terme per aconseguir una raça autòctona del país que pugui esdevenir un signe d'identitat propi.

Els vedells han estat seleccionats d'acord amb el programa de selecció genètica de l'espècie bovina de la raça bruna d'Andorra. Des de l'agost passat, set vedells de diferents ramaders del país han romàs al Centre Gascon de Villeneuve de Paréage, on han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d'acord amb el Reglament que fixa l'estàndard, la qualificació i la inscripció d'animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d'Andorra. L'estudi ha conclòs que quatre animals, d'acord amb els barems establerts, han estat qualificats com a «reconeguts» o «confirmats» al Llibre genealògic de la raça i, per tant, capacitats com a braus sementals i recomanats per ser utilitzats com a reproductors preferents dins el programa de selecció genètica de la raça.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT