PUBLICITAT

Tots els bars i restaurants podran habilitar sales per a fumadors

  • El grup parlamentari demòcrata ha donat a conèixer les esmenes que ha presentat a la proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental
  • Destaca el fet de definir que a les sales per a fumadors no hi haurà servei
12032012-da
Els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó han estat els encarregats de presentar les esmenes. Foto: ÀLEX LARA
El grup parlamentari demòcrata ha donat a conèixer aquest dilluns les esmenes que ha presentat a la proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental. Entre les modificacions que s'hi volen introduir, destaca d'una banda el fet de definir que a les sales per a fumadors que poden habilitar els establiments privats no hi haurà servei, amb l'objectiu de protegir els treballadors. D'altra banda, es vol evitar que hi hagi un greuge comparatiu entre els establiments grans i petits, de manera que no es fixa un mínim de metres quadrats que hagin de tenir els locals per poder habilitar la sala. D'altra banda, DA també ha decidit que aquestes obligacions siguin aplicables fins un any després de l'entrada en vigor de la llei, per donar temps als establiments a adaptar-s'hi. Igualment, s'ha acordat que la mateixa llei estableixi el règim sancionador, amb multes que poden arribar fins als 10.000 euros. Els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó, encarregats de presentar les esmenes, han volgut deixar clara la voluntat que sigui una llei definitiva i que s'ha volgut defugir del cas espanyol.

Els consellers generals demòcrates Sílvia Calvó i Xavier Montané han explicat que les onze esmenes presentades respecten l'essència de la llei i tenen com a objectiu principal protegir el fumador passiu i els menors, alhora que respecten la llibertat dels establiments privats a oferir espais de fumadors.

En el llistat de llocs on la llei prohibeix fumar, DA hi afegeix els parcs infantils, els entorns dels centres sanitaris, els centres de congressos i les zones d'accés als espais públics com escales, passadissos i recepcions.

Pel que fa als llocs on es poden habilitar zones de fumadors, s'especifica que d'una banda està permès en centres de detenció i privació de la llibertat, centres de salut mental i residències de discapacitats i geriàtriques; i de l'altra en els establiments que ja preveia la proposició de llei, però sempre i quan siguin de titularitat privada: bars, restaurants, hotels, pubs, discoteques, oficines d'atenció al públic, comerços i centres comercials, espais laborals i sales d'ús públic en general.

DA vol que la llei defineixi els requisits bàsics que han de tenir les sales de fumadors, que posteriorment el Govern concretarà reglamentàriament en un termini de tres mesos, i que són que es trobin separades físicament de la resta de dependències, que no estiguin en zona de pas per a no fumadors, i que disposin d'un sistema de ventilació independent i suficient. A més, s'estableix que a les sales de fumadors no s'hi pot prestar cap servei, i s'ha decidit elevar de 16 a 18 anys l'edat a partir de la qual es pot accedir a aquests espais.

Montané ha explicat que el que no han volgut és diferenciar entre establiments petits i grans, ni marcar uns metres quadrats mínims ni tampoc un percentatge respecte a la superfície total del local, perquè no volen que hi hagi un greuge comparatiu entre els petits i els grans establiments. Així mateix, els consellers han insistit en el fet de voler defugir del cas espanyol, per la qual cosa han assegurat que volen que es tracti d'una llei definitiva i que les inversions que puguin fer els establiments no siguin en va com va passar al país veí.

DA també ha inclòs els tipus d'infraccions i sancions corresponents, que poden anar d'entre 30 i 500 euros quan es tracti d'infraccions comeses pels usuaris, i dels 500 als 10.000 euros en cas que els establiments incompleixin la llei. A més, s'estableix que és el Ministeri de Salut l'encarregat de tramitar els expedients, però que tots els serveis d'inspecció de l'Administració estan obligats a denunciar qualsevol infracció, i s'afegeix la possibilitat que els particulars també puguin presentar denúncies.

El grup parlamentari demòcrata, que calcula que la llei pot estar aprovada d'aquí a dos mesos, ha establert que la llei entri en vigor al cap de quinze dies de ser publicada al BOPA, però que hi hagi un any de transició per tal que els establiments que ho desitgin puguin habilitar les sales de fumadors. Una mesura que Montané ha indicat que no s'ha fixat per 'allargar de forma gratuïta l'entrada en aplicació de la llei' sinó perquè consideren que és necessari un període d'adaptació.

El posicionament del grup parlamentari demòcrata s'ha aconseguit amb 14 consellers a favor i 8 en contra, després d'un debat intens però 'sa'. Montané ha indicat que s'ha escoltat al sector de l'hoteleria i la restauració tot i que 'no hem arribat a la mateixa conclusió que ells'. El que sí que ha volgut destacar és que s'han trobat amb què el sector està molt dividit, i que els professionals que ja han optat per habilitar sales de fumadors constaten que els seus usuaris van a la baixa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT