PUBLICITAT

Els ingressos dels comuns pel servei d'aigua augmenten l'1,3%

  • Les tarifes s'incrementen mentre el consum global del país cau un 8,6% els darrers dos anys
EL EPRIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El riu al seu pas pel costat del Centre d'interpretació de l'Aigua i el Madriu, a Escaldes-Engordany Foto: ÀLEX LARA

El consum d'aigua global de tot el país ha disminuït un 8,6% en els últims dos anys, segons les dades facilitades per les set parròquies. Concretament, durant el 2010 el consum va arribar als 6.434.657 metres cúbics, un 7,6% menys que l'any anterior, i al 2011 va tornar a baixar un 1% més, situant-se el consum de tot el país en 6.371.473 m3. En canvi, els ingressos que els comuns han obtingut per aquest servei han augmentat un 1,3% en el mateix període. Cal tenir en compte que Escaldes-Engordany no ha facilitat aquesta xifra, ja que es tracta de l'única parròquia on la captació, el tractament i la distribució de l'aigua va a càrrec d'una societat privada, la Companyia d'Aigües Potables (Capesa).

Així, els ingressos que els comuns obtenen, en general durant el 2011 han augmentat, i tenint en compte que el consum s'ha reduït, per tant, hi ha hagut un increment de tarifes. Andorra la Vella és l'excepció i els ingressos han disminuït un 16,2%.

AUGMENT DE PREUS / Per al 2012, Encamp, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria mantenen les tarifes. Ordino les apuja entre un 1% i un 8,5%, aplicant el menor percentatge per als consumidors més petits i el major percentatge als grans consumidors. Canillo, per la seva banda, ha incrementat les tarifes entre un 6 i un 13%, també penalitzant més els grans consumidors; mentre que Escaldes-Engordany també aplicarà un augment dels preus al llarg de l'any, ja que no s'augmenten des del 2005, però encara s'està estudiant en quin percentatge, informa l'ANA.

MENYS POBLACIÓ, MENYS CONSUM / Els comuns registren una disminució del consum d'aigua des de fa dos anys. Durant l'últim any, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany són les que han patit una reducció més important del consum d'aigua, amb un 2,3% i un 2,1% respectivament, mentre que Sant Julià de Lòria ha augmentat el seu consum un 3% i Ordino, tot i ser la parròquia on es consumeix menys aigua, també s'ha incrementat un 2,6%.

El consum d'aigua està estretament lligat a la població de cada parròquia, ja que la que el té més elevat és Andorra la Vella amb 2.134.415 m3, seguida d'Escaldes-Engordany, i Encamp; mentre que les que tenen menys consum són Ordino amb 251.347 m3 i Canillo amb 234.393 m3. A Escaldes-Engordany, a banda dels 1,3 milions de m3 facturats per Capesa, cal fer referència als 275.000 m3 que s'han consumit d'aigua termal i que han suposat uns ingressos per al Comú de 444.304 euros. A diferència de l'aigua potable, l'ús de l'aigua termal, el client majoritari de la qual és Caldea, ha augmentat un 3% en els últims tres anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT