PUBLICITAT

Batejar-se sota els llacs gelats del Principat

  • Diving Andorra es consolida i crea escola H Cada vegada més submarinistes decideixen no perdre's l'experiència sota el glaç
LAIA F. MAROT
ORDINO

Periodic
A dalt a l'esquerra, els participants a l'activitat a punt de submergir-se en el glaç. A la galeria, Hèctor Encuentra acompanya els participants que accedeixen al llac amb raquetes per la pista de la Caneleta. També a la galeria, dos dels monitors preparen el material abans de submergir-se. Foto: TONY LARA

«El llac gelat té quatre forats. Nosaltres anem de forat en forat. Les distàncies entre aquests són mol curtes, de tal manera que si passa alguna cosa, com a molt estem a vuit metres fins arribar a una d'aquestes sortides. Penseu que en una immersió d'un bateig al mar baixes com a mínim 15 metres de fondària, i no pots pujar ràpidament; aquí això no ens passa, perquè només estem a un metre o dos de fondària, on està el gel. Si passa alguna cosa, en 15 segons estàs fora. És molt més senzill que un bateig al mar».

L'explicació inicial d'Hèctor Encuentra, un dels monitors i ideòleg del Diving Andorra, tranquil·litza tots els novells. El llac del que parla és la Calaneta, al sector d'Arcalís Vallnord, a 2.000 metres d'alçada. Els aventurers hi poden accedir amb raquetes o bé amb esquís, baixant un tram de pista vermella. No hi ha pèrdua. La caseta on tenen el material i on es fan les explicacions queda a la vista... el que no es veu tan clar quan s'hi arriba és el fet de ficar-se a un aigua d'una temperatura més aviat fresqueta, a menys tres graus concretament. Així que abans de posar-se a punt, un es remira el llac unes quantes vegades. La temperatura exterior no ajuda a tenir ganes de cabussar-se, i menys si està nevant. Clar que sota el gel, això tan hi fa, vas pensant.

Primer li toca al grup dels experts. En Sergio i el seu pare han vingut de Lleida expressament. Ell porta 25 immersions al mar, però el glaç també li ve de nou, «crec que serà diferent, més divertit», explica mentre es col·loca el vestit sec a sobre de la roba d'esquí. El tema no afavoreix gaire, tot s'ha de dir, i un recorda a Woody Allen fent d'esperma a la pel·lícula Tot el que ha volgut saber sempre sobre el sexe, però mai no ha gosat a preguntar. Fora bromes, el vestit sec és una de les peses clau, ja que permet que no entri ni una gota d'aigua i també dóna joc sota el gel: «té dues vàlvules, una perquè li entri aire al vestit, i així poder pujar, i l'altra que expulsa l'aire per baixar a més profunditat». Osters! tot el percal i m'hauré de preocupar de tocar botons... la cosa se'm complica. Encuentra riu davant la cara plena de dubtes, i afegeix «el que no ha bussejat mai només s'ha de preocupar de respirar, de la resta ens n'ocupem nosaltres» Uff Gàcies.

Un cop està la documentació a punt i els participants han finalitzat un qüestionari preventiu – per tal d'assegurar-se que ningú té problemes respiratoris, claustrofòbia, o dificultats semblants – arriba l'hora del grup dels experts. En Sergio, el seu pare i en David, aquest últim el més experimentat, amb 1000 immersions a l'esquena, es dirigeixen carregats amb les bombones d'aire cap al primer forat, on iniciaran la immersió. Asseguts, ja amb els peus a l'aigua i abans de submergir-se, es miren amb somriures nerviosos com els monitors es mullen la cara, l'única part del cos en contacte directe amb aigua. Les cares vermelles mostren que no són aigües termals, però tampoc rondinen gaire, pot l'emoció de submergir-se sota el gel. I llavors... desapareixen sota el llac.

Mentre, en Jonatan, un dels monitors que col·labora amb Encuentra, posa a punt els novells. Perfil mig: no massa esportistes, amb alguns vicis poc saludables, de submarinisme res de res... un pati vaja. Però pel que sembla, ja hi estan acostumats.

Si hi havia dubtes, queden enrere davant les cares d'emoció del primer grup. En Sergio ens diu que «és més bonic, li falten els peixos, però és veu més el contrast», i ¿que passa amb el fred? «és el que més emprenya, sobretot a les mans, però és pot portar bé». El que surt més eufòric és el David, tot i el fred, l'acompanya una rialla i un «brutal, m'ha encantat, aquesta gent són genials». Ok, som-hi doncs.

Inexperts i amb fresca, però també amb ganes. Ulleres, aletes i provem-ho. Primer aprendre a respirar amb la bombona. Ok. Si hi ha qualsevol problema un senyal amb la mà, dit a munt i en un moment estàs fora de l'aigua. Anem agafant confiança. Ok, no és tan difícil i l'Hèctor no es mou del meu costat. I llavors sí, llavors és quan t'oblides de la respiració, obres els ulls i veus el gel a sobre teu, veus com l'aigua crea petites onades buscant l'aire dels forats, estàs sota el gel, no passa res, i com una pilota t'inflen i et desinflen. Consell: ull amb riure gaire, que t'oblides de respirar. Quan surts de l'aigua encara al·lucines. ¿Repetim?

Un atractiu turístic

Raúl Baró i Hèctor Encuentra són els dos socis de Diving Andorra, empresa guanyadora del Premi Innovadors 2008. Les immersions van començar el 2009, i des de llavors no han parat de créixer. «El volum de feina ha pujat bastant; el primer any van ser 200 persones, l'any passat 300, i aquest any si tot va bé, anem en la línia de superar- les».

Encuentra comenta que el què més va sobtar als ideòlegs del Diving és el perfil del client amb el qual es van trobar: «venien i venen molts submarinistes experimentats que volen provar aquest tipus de submarinisme; nosaltres inicialment pensàvem que era una activitat que la farien gent que no ha bussejat mai». Segons Encuentra, el tipus de client que reben actuament seria 50% submarinistes i 50% per fer al primera immersió. Així doncs, l'empresa d'aquest innovadors s'ha convertit en una nova atracció turística, que porta al Principat un client molt concret i «què no s'hagués sentit atret per l'oferta de muntanya»

Diving Andorra ja s'ha consolidat i és una iniciativa pionera que ha creat escola als Pirineus. Fa dos anys la Molina va començar a fer submarinisme sota el gel i aquest 2012 s'hi ha sumat l'estació de Port Ainé. La primera temporada van oferir immersions al llac de la Canaleta, del sector Arcalís de Vallnord, i el passat hivern ja van ampliar les zones fent immersions també al llac del forn de Canillo, a Grandvalira, i amb dos llacs d'alta muntanya, Tristaina i Cabana Sorda. A més, també van iniciat les immersions sota gel nocturnes, que estan tenint una bona acceptació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT