PUBLICITAT

Martí acusa el PS de «covardia, inconsciència i irresponsabilitat»

  • El president del partit apunta que els socialdemòcrates eren coneixedors de la situació «i no van fer res»
ÈLIA ORTS GARRI
ORDINO

Periodic
Els assistents voten la resolució d'una ponència i el secretari general fa una fotografia per fer el recompte, ahir Foto: ÀLEX LARA

«Ja n'hi ha prou d'algunes actituds», va sentenciar el president de Demòcrates per Andorra (DA), Toni Martí, en el seu discurs de cloenda del primer congrés ordinari del partit. Ho deia referint-se al Partit Socialdemòcrata (PS), que sembla que «vulgui fer polèmica de tot». Així va posar un punt d'inflexió al «tarannà» de DA, marcat per l'absència «de declaracions contra l'oposició», mentre «nosaltres rebem moltes crítiques». Amb aquesta introducció, Martí va començar a atacar el PS i el «seu líder, que continua sent el mateix», Jaume Bartumeu, a qui acusa de «covardia, inconsciència i irresponsabilitat política».

Aquestes recriminacions es sustenten en el fet que «el PS sabia i sap» quina és la situació –a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), del creixement de la despesa de personal, etcètera– i «no va fer res». En el marc del pacte d'Estat per a la reforma de la CASS, Martí va «demanar explicacions» a l'oposició: «els socialistes s'han aixecat de la taula», «no hem sentit d'ells ni una sola proposta», «¿què pretenien?, ¿més prestacions sense més ingressos?». Segons el president de DA i cap de Govern, quan els socialdemòcrates «han vist que nosaltres estem disposats a adoptar mesures dràstiques per garantir el servei i que tothom cobri la pensió, a fer la reforma que ells mai es van atrevir a fer», s'han aixecat i «tot el desgast per DA». Però «si ningú es desgasta hi ha el risc de no poder pagar les pensions». Així, Martí va resumir que «ells no estan disposats a assumir el cost de les decisions necessàries».

En el camp de la contenció de la despesa de personal, «les retallades» al funcionariat, el president de DA va reiterar que «saben que la despesa de personal s'ha disparat i ningú ha aprovisionat un fons per les jubilacions, i no han fet res». Martí també va aprofitar per assegurar que el Govern demòcrata ha donat «més incentius que mai als funcionaris». Sense deixar els treballadors públics, Martí va sentenciar que «no hi ha funcionaris d'uns o altres. Hi ha funcionaris», i va assegurar que «amb nosaltres s'han acabat la cacera de bruixes i les llistes negres». D'aquesta manera volia respondre les «acusacions de criminalitzar els funcionaris» llençades per un «brillant parlamentari de Canillo [Gerard Barcia]». Malgrat tots els retrets, el cap de Govern va tornar a estendre la mà als socialdemòcrates per un pacte per la reforma de la Funció Pública. «Els convidarem a sumar-se al pacte i veurem si tenen coratge per fer-nos costat», va dir.

També en resposta a crítiques socialdemòcrates, pronunciades en aquest cas per Bartumeu en l'àmbit de l'obertura econòmica, Martí va afirmar que «no hipotecarem el futur d'Andorra per protegir un sector o un lobby». Així va advertir als socialdemòcrates que «no es pot tolerar que el líder del PS digui que l'obertura està subordinada als lobbies, que estem promovent els amiguismes i que estem a les portes del tràfic d'influències». En aquest mateix punt, el líder de DA va sentenciar que l'obertura econòmica és «la revolució», que a més de generar activitat ha «d'acabar amb les etiquetes, els prestanoms i les dues Andorres». «Mai ningú ha fet més per acabar amb aquest tòpic», va continuar referint-se a la cèlebre frase de Bartumeu, doncs amb l'obertura econòmica també es donaran els drets econòmics als residents des del primer moment. Lligat amb això, Martí va apuntar que la proposició de llei de la nacionalitat, entrada pel grup socialdemòcrata, respon a la «tàctica» del PS i busca «dividir-nos». El president de DA va concloure, en aquest aspecte, que «la nacionalitat no és només qüestió de temps, sinó també de voluntat d'integrar-se i acollir», i va advertir als seus «que les crítiques no ens distreguin».

«EL FUTUR ÉS NOSTRE» / En resum, Martí va valorar que Bartumeu «no pot suportar que fem el que ell no va saber fer», i va confessar que «la falta de valentia és el que més em va decebre dels dos anys de Govern del PS». I la valentia «que els va faltar a ells l'hem de tenir nosaltres». «No cedirem en determinació per fer el que Andorra necessita», va assegurar el líder de DA, que entén que «les mesures que no generen desgast polític suposen més cost per a tots».

D'aquesta manera, al parer de Martí «s'ha superat» ja la divisió política entre esquerres i dretes i ara la classe política es divideix «entre polítics eficients i ineficients». En aquest sentit, va comentar que»el que més em treu la son és trobar noves oportunitats» –pel país, s'entén–, i va reiterar que «som nosaltres els que les hem d'anar a buscar». Aquí va dir que hi ha un «combat a mort entre el millor i el pitjor d'Andorra», i va explicar que el pitjor és creure que «tot està pagat, que les coses vindran soles».

Finalment, després de reconèixer que «tots estem defensant coses que abans no defensàvem», va assegurar que això «és saber evolucionar» i no pas «oportunisme ni incoherència», va acabar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT