PUBLICITAT

Dorribo implica un importador de cotxes andorrà al frau fiscal

  • Josep Lluís Montes hauria ajudat l'empresari gallec a evadir capitals, segons la jutge, Estela San José
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dorribo, que va ser detingut el maig de l'any passat, declara davant els jutjats de Lugo. Foto: EL PERIÒDIC

L'aixecament parcial del sumari operació campió que instrueix la jutge de Lugo, Estela San José, va commocionar ahir la premsa i les ràdios gallegues que es van fer ressò del contingut però també de les escoltes fetes per la policia en la investigació dels fets que s'imputen des del maig de l'any passat a Jorge Dorribo, un empresari gallec que va voler traslladar a Andorra béns obtinguts de manera fraudulenta a través de la creació d'una societat.

Ben coneguts de tots, són els locals buits i a mig desmuntar que s'alcen a l'avinguda Tarragona, prop del Parc Central, on Dorribo havia obert una farmàcia. El que sorprèn ara de les informacions destapades és la participació d'un empresari andorrà en la trama de l'operació campió segons la jutge San José, que va ordenar la intervenció judicial de vint vehicles d'alta gamma propietat de Jorge Dorribo.

Segons informa el diari La Opinión de la Corunya i la instrucció, l'empresari gallec hauria traslladat aquests vehicles a Andorra amb l'objectiu de simular-ne la venda a testaferros i així ocultar-los a les autoritats fiscals i judicials espanyoles. I per no ser descobert hauria demanat ajuda a l'empresari andorrà, Josep Lluís Montes, vinculat a les empreses J. Montes SL i J. Montes Luxury Cars. L'aixecament parcial del secret de sumari també ha permès saber que Vigilància Duanera de Galicia va sol·licitar al Principat l'entrada i registre al domicili de Josep Lluís Montes Palomino, així com a les seves societats, amb la finalitat d'identificar els vehicles suposadament traslladats per Dorribo a Andorra i obtenir, a més a més, qualsevol altra prova relacionada amb els fets investigats. En el registre van ser intervinguts 19 cotxes, entre ells dos Ferrari, dos Porsche, dos Bentley, un Chrysler, dos Hammer, un Aston Martin i un BMW.

A més a més, Montes va comparèixer el 15 de juliol passat davant la batllia andorrana, on va ser informat que se li podia imputar un delicte de blanqueig de capitals. L'empresari es va acollir al dret de no declarar i no va respondre cap de les preguntes que se li van formular a instància de San José. En base a la rogatòria, la jutge va relacionar Montes amb Dorribo i alguns dels seus socis, com ara Carlos Monjero, José Antonio Orozco o Pablo Cobián, i va arribar al convenciment que la intenció de l'empresari gallec era posar al seu nom diversos vehicles procedents d'Espanya i d'altres països, sobretot dels Estats Units, per evitar «que es podés localitzar el destí final dels diners recaptats».

Les investigacions conclouen que l'empresari va tractar de simular la venda de cotxes de luxe a testaferros i crear una empresa al Principat per eludir responsabilitats fiscals. Així mateix, Dorribo i els seus socis van planificar la societat Salut D'Innovació amb la intenció d'eludir les possibles responsabilitats fiscals i judicials que s'exigissin a Espanya contra Laboratorios Nupel, i, alhora, van intentar traslladar els béns a Andorra. Una gran part d'aquests actius provenien del suposat delicte de frau en l'obtenció d'ajudes públiques prop de la Xunta de Galicia, uns diners dels quals Dorribo feia ostentació a Espanya, on té embargats uns 200 cotxes i 16 vaixells.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT