PUBLICITAT

El consum d'aigua potable es redueix d'un 30% a la capital

  • Els tècnics, però, consideren que encara és elevat i que es malbarata un bé preciós que pot escassejar
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Gran Valira passa pel centre de la capital amb un cabal prou modest, tot i que ha començat el desgel. Foto: ÀLEX LARA

El consum d'aigua potable ha disminuït sensiblement a Andorra la Vella, una de les parròquies més gormandes del país, passant de 400 a 275 litres per habitant i dia. Així ho va explicar ahir al PERIÒDIC, Jordi Miranda, tècnic del Servei d'Aigües del Comú d'Andorra la Vella. Aquesta disminució de més del 32% cal atribuir-la «a les campanyes d'estalvi d'aigua i sensibilització que vam posar en marxa el 2006» va afegir el tècnic, tot i insistint en què el consum ha anat a la baixa fins el 2010. «L'any passat vam registrar un repunteig que s'ha tornat a anivellar amb l'augment de les tarifes».

No obstant això, Miranda també va assenyalar que 275 litres per persona i dia, «és una quantitat que està molt per sobre del que consumeixen els habitants d'altres països europeus, on val a dir que l'aigua també és més cara que a Andorra». Si el consum de la capital se situa per molt sobre de la mitjana europea 100 litres per persona i dia, encara és força moderat si es compara amb dels Estats Units, on oscil·la entre 400 i 500 litres per persona i dia.

A L'ESPERA DEL DESGEL / La creença de que a Andorra sobra aigua «és del tot falsa. Continuem malgastant molta aigua i no en tenim tanta com ho creiem. En zones properes en tenen molta més que nosaltres» va explicar Miranda. I és que l'aigua potable de la xarxa prové de fonts o de dipòsits on s'acumula l'aigua superficial de torrents i rius que s'alimenten del desgel i de les precipitacions. «Actualment el nivell de les reserves és bo», va afirmar Miranda tot i afegint que «a nivell freàtic, a Andorra la Vella i Escaldes no hi ha problema, però si a la primavera no plou, potser sí que anirem justos. Hem d'esperar el desgel per veure com evolucionen, tot i que les precipitacions de neu tampoc no han estat gaire importants aquest any». Sigui com vulgui, el fet que aquest sigui l'hivern més sec dels últims 66 anys també fa témer precipitacions inopinades, «les pluges torrencials també ens perjudiquen perquè ens embruten captacions com ara la del riu de la Comella i hem de tancar-ne l'abastiment. Molta d'aquesta aigua no serveix per a res, ja que tal com la recullen els torrents i els rius, també es perd».

MÉS BARATA QUE A EUROPA / Jordi Miranda també va explicar que l'aigua és molt barata a la capital «per més que se n'hagi apujat el preu. Estem molt per sota del que es paga a Europa, a més d'un euro per metre cúbic. Països que tenen molta aigua i on es registra més precipitació com ara Alemanya o Suècia, es consumeix menys aigua». Així, la sensibilitat ciutadana s'insinua com l'única via per racionalitzar-ne el consum. «Encara es gasta molta aigua per a ús industrial sense motiu perquè la tecnologia ja ens permet prescindir-ne. Avui és una aberració fer servir l'aigua potable de l'aixeta per a torres refrigerants, per exemple», va concloure Jordi Miranda. El tècnic també va afegir que la revisió del preu de l'aigua a l'alça potser encara no és prou convincent per generar un estalvi encara més significatiu.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT