PUBLICITAT

El PS critica la contractació de Monitor Group per «arbitrària»

  • Naudi considera que l'ADI podia haver assumit «perfectament» la tasca
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Judith Salazar i Víctor Naudi, ahir Foto: ANA / N. M.

El Partit Socialdemòcrata considera que «no s'ha de confondre la pressa amb la precipitació» i, tot i entendre «la urgència» per reactivar l'economia mitjançant l'obertura econòmica, pensa que la contractació de Monitor Group per trobar inversors i implementar nous sectors d'activitat és «l'exemple més clar dins l'arbitrarietat de la llei». Així, els socialdemòcrates critiquen una manca de transparència en aquesta contractació, en haver-se fet sense edicte.

El president i la primera secretària del PS, Víctor Naudi i Judith Salazar, van comparèixer ahir per exposar els seus dubtes en relació a la contractació de l'empresa nordamericana. «S'ha fet molt de pressa i a dit», va denunciar Naudi, que considera que al país hi ha empreses capacitades per col·laborar amb el Govern a l'hora d'anar a buscar inversions, «i si no, ho podia assumir perfectament la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI)». Per il·lustrar les «presses» del Govern al contractar els serveis de Monitor Group, Naudi va comentar que «ni tant sols s'ha aprovat la llei».

Alhora, el president socialdemòcrata va criticar una manca de transparència, doncs tampoc es coneixen els termes del contracte. Per això tampoc es va voler pronunciar en relació a la «magnitud» del cost per Andorra del contracte, tot i que va expressar el temor que «altra vegada tindrem un estudi que costa un dineral per dir-nos els mals del país». En aquest punt, però, la primera secretària de la formació va recordar que la llei de finances públiques demana que per a contractacions per sobre els 7.000 euros es requereixen pressupostos de tres empreses diferents. I en aquest cas, es pagaran 1,5 milions d'euros. Així, «xoca que es faci una contractació d'aquesta magnitud», va manifestar Salazar puntualitzant que «no és de riure», i que no es presentin les altres propostes.

Salazar també va criticar que «tampoc sabem l'abast, perquè no sabem què es demanava», afegint que no s'ha d'oblidar el context de crisi, i que «es predica l'austeritat en segons quins àmbits» i per tant amb la quantitat que suposa la contractació de Monitor Group, «si més no s'ha de plantejar si es podia haver fet d'altres maneres».

I Naudi encara va apuntar que el fet que el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, «ja s'esperés les crítiques, deixa entreveure dubtes». Així va afirmar que, tot i coincidir amb la «certa urgència» i que l'obertura econòmica ajudarà a generar activitat, i fins i tot que «no està de més» que un expert ajudi a anar a buscar les inversions foranes, sí que «les condicions amb què es fa són dubtoses».

DEFENSANT L'OBERTURA / Els socialdemòcrates van aprofitar per reiterar que han «defensat sempre» tant l'obertura econòmica com la «proactivitat» a l'hora d'anar a buscar fonts de riquesa. Així, Salazar va respondre les declaracions dels ministres d'Afers Exteriors i Economia, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé respectivament, en què es queixaven que els socialdemòcrates «busquen els tres peus al gat» a l'obertura econòmica dient que això és «una fal·làcia». En el que no estan «gens a favor» és que l'obertura sigui «supeditada a la discrecionalitat del Govern».

En aquest sentit, la primera secretària va explicar que «apostem per una llei objectiva», en la què els criteris per acceptar o no una inversió estiguin «indexats, siguin objectivables i que doni seguretat jurídica».

D'altra banda, Salazar va assegurar que el PS agafarà la responsabilitat, «com a representants d'una part de la societat civil», de proposar sectors d'inversió en la mesura que es vulgui obrir el procés a la participació d'aquesta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT