PUBLICITAT

La crisi les afecta més a elles que a ells

  • El 58% de les ajudes que atorga Salut i Benestar va a les dones d'entre 31 i 35 anys amb infants a càrrec
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra Rodríguez, Rosa Ferrer i l'escriptora Rosa Regàs, ahir Foto: ANA / M. C.

Lcrisi econòmica provoca un augment de les ajudes que el Ministeri de Salut i Benestar atorga a les famílies amb dificultats, sobretot entre les dones d'entre 31 i 35 anys que reben el 58% de les prestacions. A més a més, el 30% de les ajudes correspon a famílies monoparentals, va explicar ahir la ministra Cristina Rodríguez en la celebració del Dia Internacional de la Dona al Casal Calones d'Andorra la Vella.

Com que la prioritat del Ministeri de Salut i Benestar és cobrir les necessitats bàsiques de tots «la crisi actual i la realitat del país està potenciants que, els col·lectius que ja de per si són més vulnerables ho siguin més» va afirmar Cristina Rodríguez tot i afegint que «aquest és el cas de les famílies monoparentals, la majoria d'elles formades per una mare amb fills a càrrec».

Salut i Benestar té comptabilitzades 199 famílies monoparentals que es beneficien de presentacions econòmiques per cobrir les necessitats bàsiques de 298 menors. Aquestes prestacions poden incloure despeses de guarderia, habitatge, manutenció, reforç escolar als infants o activitats extraescolars, entre d'altres. Les prestacions econòmiques per atendre situacions de precarietat són les més gestionades (64%). El Ministeri fixa en 706€ el llindar econòmic de precarietat.

UNIR ESFORÇOS / Aquest any el Ministeri i el Comú d'Andorra la Vella van celebrar la diada conjuntament amb una tertúlia animada per l'escriptora Rosa Regàs i un àpat popular a la plaça Guillemó. Rosa Ferrer, cònsol major d'Andorra la Vella, va destacar la capacitat dels comuns per «actuar amb rapidesa en situacions de precarietat». Un dels exemples que va posar Ferrer és el de l'exoneració de les guarderies. A tot això, també va afegir que la iniciativa d'organitzar el Dia de la Dona amb el Ministeri de Salut «parteix de la idea d'unir esforços i congregar la màxima participació possible enlloc d'atomitzar la diada amb multitud d'actes que moltes vegades coincideixen a la mateixa hora».

Per últim, la personalitat convidada a l'acte, l'escriptora Rosa Regàs, va insistir en la lluita de les dones per aconseguir «l'equiparació social i el seu paper per fer un món millor». La taula rodona per analitzar l'evolució social de la dona va anar seguida d'un àpat popular a la plaça Guillemó, on altres ativistes com Carmen Barbero, presidenta de l'Associació de Dones Migrants i d'Andorra, van compartir un plat de paella amb dones de tots orígens i condició.

Carmen Barbero va reiterar al Periòdic d'Andorra que «la crisi està fent estralls i moltes dones es queden atrapades aquí, ja sigui per l'escola dels nens, ja sigui perquè tampoc tenen cap futur al seu lloc d'origen, la ruptura és més freqüent i la indefensió també». Barbero va explicar que cada dia «rebem dones que ens demanen ajuda, a vegades només es tracta d'informació però altres vegades necessiten molt més».

Andorra que es va dotar d'un protocol d'actuació en casos de violència domèstica per atendre la demanda de dones que havien estat víctimes de maltractaments, celebra el Dia Internacional de la Dona des del 2002. També ha signat el Conveni de les Nacions Unides contra la discriminació de gènere i ha participat en la campanya del Consell d'Europa contra la violència de gènere. Les actuacions que desenvolupa el Ministeri a favor de la dona van des de la celebració de la diada fins a donar-li una atenció global.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT