PUBLICITAT

L'oci nocturn i la restauració temen una davallada de l'activitat

  • El grup parlamentari demòcrata acorda les esmenes amb el vot de vuit dels seus consellers en contra
EL EPRIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un local barceloní amb el cartell en què s'indica que disposa de zones habilitades per a fumadors Foto: ELISENDA PONS

Els sectors de l'oci nocturn i de la restauració temen una pèrdua de l'activitat amb l'entrada en vigor de la futura llei de protecció contra el tabaquisme passiu, més coneguda com llei antitabac. La versió aprovada pel grup parlamentari demòcrata preveu la possibilitat d'adaptar espais tancats en els locals públics per als fumadors, com si de les cabines situades als aeroports es tractés, on no hi entrarien els cambrers. «Si els números ja van justos, imagineu-vos», es lamentava ahir el secretari de l'Associació de Locals d'Oci Nocturn, Manel Gallego, en conèixer que si es vol permetre continuar fumant al local caldrà habilitar un espai tancat i ben equipat amb sistemes de ventilació, i on no podrà arribar el servei.

Els locals que vulguin adaptar-se hauran de fer una inversió, que bona part no està disposada a fer. I a més, si no es pot fumar, «la gent vindrà menys», sentenciava Gallego. L'Associació de Locals d'Oci Nocturn, igual que la Unió Hotelera, lamenta que les seves opinions no s'hagin tingut en compte. El president de l'Associació de Locals d'Oci Nocturn, Joel Orobitg, entén que la llei respon a «una força que ve d'Europa», que és difícil de combatre, i potser no cal, però sí que era necessari fer la llei «a la nostra mida», a la mida del país, «sense perjudicar» ni els uns ni els altres.

Pel que fa a la Unió Hotelera, el seu portaveu, Joan Antoni Azurmendi, lamentava que «no han tingut massa en compte» les alternatives que es van plantejar des de l'entitat. «El que demanàvem no està a la llei», va comentar sense voler-se posicionar sobre el text que arribarà al ple del Consell General, doncs sempre s'han oposat a la prohibició total del consum de tabac en espais públics, buscant preservar la llibertat de totes les parts, i apostant per deixar un marge de decisió. Això és, que els locals petits poguessin decidir si es permet o no fumar, i que als grans se'ls obligués a habilitar espais lliures de fum. Això sí, en tots dos casos degudament senyalitzat. Segons va informar Azurmendi, serà aquesta nit quan l'entitat es reuneixi per definir la seva posició al respecte, tot i que ja es va dir mesos enrere que la prohibició total, a la que sembla que s'acosta la proposta demòcrata, podria comportar pèrdues econòmiques per a molts empresaris.

De fet, el succeït a Espanya avala aquest temor. Segons la patronal espanyola, l'aplicació de la llei antitabac va suposar una pèrdua d'ingressos de 1.200 milions d'euros.

L'ORIGEN DEL TEXT / La proposició la van presentar conjuntament els presidents dels dos grups parlamentaris, Ladislau Baró pels Demòcrates i Jaume Bartumeu pels Socialdemòcrates. El text deriva de la iniciativa legislativa popular que va veure la llum la legislatura passada i que per l'avançament de la convocatòria electoral no es va poder acabar de treballar en seu parlamentària. Ara, per l'aritmètica parlamentària el text que sembla que serà el que s'acabarà aprovant és l'acordat pels consellers demòcrates, malgrat que encara s'ha de treballar per la comissió legislativa de sanitat i els socialdemòcrates també hi diran la seva. Dins del grup demòcrata, el debat ha estat llarg i dur, i les esmenes que hi farà –el termini per presentar-les s'acaba dilluns vinent a la tarda– van ser acordades amb 14 vots a favor i vuit en contra dels 22 de què disposa el grup. Malgrat els desacords interns, es preveu que els 22 consellers demòcrates acceptin la llei al ple, per disciplina de partit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT