PUBLICITAT

El Govern contracta Monitor Group per captar inversió estrangera

  • La iniciativa costarà 1,5 milions d'euros dels quals 300.000 correspondran a casos d'èxit
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gilbert Saboya, Bill Maracky, MarcPantebre, Carles Aleix i Xavier Altimir en la presentació d'ahir al Govern. Foto: ANA

La llei d'obertura econòmica és la «punta de l'iceberg, és només el marc legal però no és suficient per obrir-se al món, Andorra ha de fer-se un lloc en un entorn cada vegada més globalitzat i competiu», així presentava ahir el cap de Projectes Estratègics adscrit al Gabinet del cap de Govern, Josep Maria Missé, la necessitat de buscar la col·laboració d'una empresa que «conegui l'entorn global» per trobar noves inversions i implementar nous sectors d'activitat a mida del país i compatibles amb les expectatives de la societat andorrana.

I és que per dinamitzar i diversificar l'economia «era imprescindible tenir un marc legal homologable i alhora conservar trets diferenciadors» va afegir Missé tot i explicant que «cal ser prou hàbils per generar l'interès d'inversors i d'empreses estrangeres». I per aconseguir-ho el Govern ha contractat els serveis especialitzats d'una de les cinc millors consultories del món, Monitor Group, que s'encarregarà de liderar el diàleg entre els agents econòmics i socials per aconseguir vendre Andorra a l'exterior.

Amb una dilatada experiència en l'acompanyament i la implementació d'empreses i nous sectors d'activitat, Monitor Group integrarà amb Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS), i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), un equip de treball per al desenvolupament sostingut d'Andorra.

D'aquesta manera, el sector públic i el sector privat, empresarial i acadèmic, ahir representats per Gilbert Saboya i Jordi Alcobé, titulars d'Exteriors i d'Economia, Carles Aleix, director de l'ADI, Marc Pantebre, president de la CCIS, Xavier Altimir, president de la CEA, i Bill Miracky, senior partner de Monitor Group, es trobaran per tirar endavant el Pla d'Obertura Econòmica.

Miracky i quatre experts més desembarquen a Andorra amb un projecte que se sustenta en tres grans potes: els èxits immediats que passen per reactivar els actius de la neu,el turisme i el comerç, la recerca de solucions innovadores per al desenvolupament econòmic i finalment, el diàleg obert amb la societat. De fet, Rodrigo Guzmán, un dels membres de l'equip que Monitor destina al Pla d'Obertura d'Andorra, va explicar ahir la importància d'escoltar totes les opinions: «La nostra experiència ens ha ensenyat que com més consens també aconseguim major competitivitat».

Urgència i concreció / El ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya,va recordar ahir referint-se al cost de la inciativa, 1,5 milions d'euros , que «la sensació és que hi ha urgència per trobar alternatives d'èxit a la situació actual». Saboya va justificar la inversió afirmant que «si no creguéssim en Andorra no la faríem». També es va avançar a possibles crítiques de l'oposició a la qual va exhortar a considerar l'interès general per sobre d'interessos puntuals.

El mateix va reiterar el president de la CEA, Xavier Altimir, força emocionat, en demanar que «tots hem de creure en el nostre país, les disputes no ens porten enlloc sinó que encara deterioren més si cal una situació que no podrem aguantar gaire més. Cal tornar a guanyar llocs de treball i l'estat del benestar per al qual hem treballat tants anys. No volem més discussions sobre coses que han passat o han deixat de passar».

En quant a concrecions el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va explicar que el Govern compta amb una llista d'empreses que han mostrat un cert interès per Andorra però que «encara és massa d'hora per revelar noms».

«Com que volem una obertura selectiva els experts també ens ajudaran a veure quines motivacions mouen aquestes empreses a l'hora de triar-nos». I va tornar a insistir que el procés que s'obre ara per seduir els inversors estrangers més atractius per al Principat «es farà amb transparència i amb la participació de tots els sectors econòmics i socials, que participaran en l'elaboració d'estratègies a través de grups i taules de treball. Tots els andorrans han de poder opinar sobre el seu futur».

Per últim, i en referència al paquet de lleis fiscals que han d'acompanyar l'obertura econòmica, Saboya es va mostrar confiat en que la seva aprovació serà un simple tràmit i es farà aviat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT