PUBLICITAT

Bastida, a favor de portar el matrimoni homosexual al ple

  • Els joves debaten aquesta i altres qüestions «presents a la societat»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns escolars treballen un text en comissió, ahir al Consell General Foto: ANA / M. C:

La consellera general de la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports, Roser Bastida, es va mostrar favorable a que el debat que realitza el Consell General de Joves sobre el matrimoni homosexual es pugui traslladar al Parlament. Bastida considera que és un tema d'actualitat present en la societat d'Andorra però també en els països veïns i va indicar que hi ha mecanismes perquè una proposició com aquesta pugui arribar al Consell General. Tots els consellers van destacar la participació i la implicació dels joves en les comissions.

Dividits en tres comissions d'entre 10 i 15 alumnes, els membres del Consell General de Joves van treballar ahir els textos de les sis proposicions de llei escollides pels docents i pels membres de la Comissió Legislativa d'Educació, Cultura i Esports d'entre les elaborades pels escolars. La tasca realitzada, va explicar la presidenta de la comissió, Rosa Gili, va ser la proposta d'esmenes a l'articulat.

Tots els consellers generals que van dirigir la sessió van posar de manifest l'alta participació i implicació dels joves, que van poder apropar-se a la feina que desenvolupen els parlamentaris. També van destacar que els estudiants tractin temes d'actualitat com la legalització del matrimoni homosexual o l'avortament, tot i que aquest darrer no va ser escollit pel segon jurat –la comissió legislativa.

El que sí va explicar Marc Bessa, de l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Ordino, és que volen que els homosexuals «tinguin els mateixos drets que tothom» i per això proposen que el matrimoni entre persones del mateix sexe estigui igualment regulat i es pugui dur a terme per la via civil com en els països veïns. També la consellera Roser Bastida va considerar «lògic i normal» que els joves de les escoles proposin temes que «són notícia al nostre entorn» i va indicar que veuria «perfecte» que el debat sobre el matrimoni homosexual arribés a debatre's al Consell General, ja que és on s'han d'abordar els temes que cal legislar. Bastida va afirmar que «els mecanismes perquè hi arribi hi són», ja sigui a través del Govern, impulsat pel propi Parlament o a través d'Iniciatives Legislatives Populars.

ALTRES PROPOSTES / Altres temes que es van tractar són la mancomunació de serveis «perquè els comuns comparteixin infraestructures i activitats i es redueixi el deute», va indicar l'alumna Mar Vergens de l'Escola Sant Ermengol; el reciclatge de paper, la creació d'un Museu Nacional, la proposició de llei sobre els medicaments genèrics o la rehabilitació d'edificis i protecció del paisatge per «impulsar els espais verds i l'edificació sostenible, garantir el dret a l'habitatge i reactivar el sector de la construcció», com va explicar Laia Abarca del Lycée Comte de Foix. En la majoria de casos les esmenes van servir per fer més comprensible el text, van comentar els estudiants a l'ANA.

El proper 21 de març el ple del Consell General de Joves haurà de decidir quines proposicions aprova de les sis iniciatives presentades. De moment, segons va avançar Gili, «hi ha molt potencial per tenir bons consellers de cara al futur».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT