PUBLICITAT

El Govern contracta una empresa nord-americana per a captar inversió estrangera

  • L'empresa Monitor, de prestigi internacional, liderarà el projecte per atraure empreses d'arreu del món
  • L'Executiu retreu a Bartumeu que només busqui "tres peus al ga"' en l'obertura
07032012_monitor
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el soci sènior de Monitor Group, Bill Miracky, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, el director de l'ADI, Carles Aleix, i el president de la CEA, Xavier Altimir, durant la presentació del projecte. Foto: ANA / A, R,
El Govern ha encarregat a una empresa nord-americana el lideratge per a la captació de la inversió estrangera. L'empresa Monitor, de prestigi internacional i amb experiència en el suport a altres països, liderarà el projecte per atraure empreses d'arreu del món, i ho farà amb l'ajuda del Govern i també de l'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI). Tal com ha explicat el soci de Monitor, Rodrigo Guzmán, la feina es dividirà en dos eixos principals, un per tenir resultats de manera immediata en els sectors ja desenvolupats al país, i un altre per obrir nous sectors que ajudin a diversificar l'economia. Per a aquesta tasca, el Govern pagarà 1,5 milions d'euros a Monitor, però espera començar a observar els resultats en poques setmanes.

Els ministres d'Afers Exteriors i d'Economia i Territori, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé, el cap de Projectes Estratègics, Josep Maria Missé, els socis de l'empresa Monitor, el director de l'ADI, Carles Aleix, els presidents de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i de la Confederació Empresarial Andorrana, Marc Pantebre i Xavier Altimir, han presentat aquest dimecres al matí els següents passos a emprendre per a l'obertura econòmica. Tal com ha explicat Missé, un cop elaborat el projecte de llei, i tenint en compte que aquest podria estar aprovat cap al juny, el proper pas és aconseguir que vinguin inversors, i per això s'ha contactat amb l'empresa Monitor.

Monitor Group és una empresa de consultoria amb implementació global, amb experiència contrastada i un model metodològic provat, amb capacitat d'inversió i gestió de recursos. L'experiència en projectes similars es veu en els 175 projectes amb governs de més de 60 països diferents.

L'equip que desenvoluparà el projecte a Andorra ja ha visitat el país en diverses ocasions i aquest dimecres han presentat els punts principals que han detectat per tenir en compte. El soci Pedro Arboleda ha indicat que un factor molt important per a l'èxit de l'obertura econòmica és el fet que tant el Govern com el sector privat i la societat andorrana en general vagin units.

El projecte de captació d'inversió té dues fases que es desenvoluparan en col·laboració i de manera paral·lela. D'una banda, es tracta d'aconseguir "èxits immediats" captant empreses relacionades amb sectors ja desenvolupats al Principat, i aquestes podrien començar a instal·lar-se al país en un termini de temps relativament breu, ja que a més, el ministre Alcobé assegura que ja hi ha una llista amb empreses interessades a venir. D'altra banda, es treballarà en un projecte a més llarg termini per obrir sectors nous que puguin trobar avantatges en establir-se a Andorra. Aquest procés es desenvoluparà en unes vint setmanes, però la voluntat és que tingui una continuïtat posterior.

El soci de Monitor Rodrigo Guzmán ha indicat que confien en el potencial d'Andorra i que ja han detectat alguns punts forts del país. La gran afluència turística del país, el fet que tota la superfície andorrana tingui fibra òptica i alguns atractius turístics als que encara es podria treure més profit són alguns dels potencials del Principat. A més, Guzmán ha esmentat la "mida àgil del país que permet avançar tots units" i el fet que es parlin molts idiomes diferents i que hi hagi bones relacions amb els estats veïns.

Quant al cost de contractar una empresa externa per encapçalar aquesta missió, el ministre Gilbert Saboya ha suposat que generarà polèmica, però ha defensat que es tracta d'una inversió que tindrà un retorn, i que és necessària per a avançar en l'obertura econòmica. La inversió serà "en el millor dels casos" d'1,5 milions d'euros, ja que el preu pactat és d'1,2 milions d'euros més 300.000 euros en funció de l'èxit del projecte. Del total del preu, 900.000 euros s'hauran de pagar aquest 2012, i per a obtenir l'import es farà un traspàs de 450.000 euros de la partida de Turisme, i la resta de les partides d'Economia, Finances i Presidència.

Gilbert Saboya ha volgut deixar clar que tot i que la inversió és important, es tracta d'un tema molt transparent i per tant els resultats es podran observar i es podrà saber clarament la repercussió i el retorn d'aquesta despesa. El ministres d'Afers Exteriors, a, i d'Economia i Territori, Jordi Alcobé han resposta les declaracions de Bartumeu sobre el projecte de llei d'inversió estrangera. El ministre d'Afers Exteriros ha ironitzat sobre l'actitud del president del grup parlamentari socialdemòcrata d'anar sempre a la contra facin el que facin i ha afegit que en el procés d'obertura econòmica que està fent el Govern "no hi ha mesquins càlculs de carreres polítiques en joc". El ministre d'Economia i Territori ha lamentat que l'oposició només "busqui tres peus al gat" i ha destjat que siguin "més constructius en el debat al Consell".
Saboya i Alcobé han contestat les crítiques del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, al projecte de llei d'inversió estrangera.

Saboya s'ha referit irònicament a les paraules de Bartumeu dient que obeeixen a "l'aire del temps" i que fos quin fos el text, aquest estaria malament :"forma part de l'aire del temps de l'obertura, de l'aire del temps de la CASS... i això anirà així""en tot el que faci o aprovi el Govern. El ministre ha afegit que "l'única raó per la qual no faríem el pas seria pensar que Andorra no té potencial; es tracta d'invertir en allò que creiem" i ha enviat un missatge dient que "aquí no hi ha mesquins càlculs de carreres polítiques en joc, s'ha d'alçar les mires i ha arribat l'hora d'alçar-les", ha conclòs.
Saboya també ha dit que el Govern treballa des de fa nou mesos en un concepte global d'obertura econòmica, no només en una llei o un pla, i que es fa 'amb la màxima transparència'. I ha continuat dient que el projecte d'obertura econòmica 'no és un exercici d'estil, no és un pla estratègic, és real politic'.

Per la seva banda,Alcobé ha lamentat que "el grup de l'oposició només vegi inconvenients tendenciosament de la reforma" i ha especificat "tendenciosament, perquè no hi són els inconvenients". Els ha acusat de "buscar tres peus al gat" i ha desitjat que siguin "més constructius en el debat al Consell General".



Alcobé ha explicat que s'ha fet 'un gran exercici de transparència' explicant el text del projecte de llei a la societat civil, i ha elogiat tot el procés que ha propiciat una llei molt 'madura i consensuada amb tots els actors implicats', cosa que ha afavorit que 'molts dubtes estiguessin resolts abans d'entrar la llei a tràmit parlamentari'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT