PUBLICITAT

Saboya reitera a França la pressa per signar el conveni

  • La signatura de l'establiment dels límits fronterers reforça els lligams entre els dos països
EL PERIÒDIC
PARIS

Periodic
Gilbert Saboya amb el seu homòleg francès, Alain Juppé, ahir. Foto: SFG

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va reunir ahir a la tarda amb el seu homòleg francès, Alain Juppé, a París. La reunió, que es va celebrat al Quai d'Orsay, seu del ministeri d'Exteriors francès, va servir per abordar el tema del futur establiment d'un conveni de no doble imposició entre els dos països, subratllant la importància que avancin les negociacions entre els dos governs, iniciades el passat dia 9 de febrer a petició d'Andorra.

Cal recordar que el Govern està molt interessat en agilitzar-les i signar el conveni el més aviat possible, ja que hi ha eleccions presidencials a França el mes d'abril, fet que podia aturar les negociacions. «Per part andorrana posarem tots els mitjans per poder cloure els treballs abans dels comicis», va manifestar el ministre portaveu Jordi Cinca la setmana passada.

Acords / En el decurs de la reunió d'ahir Andorra i França van signar la delimitació definitiva de les seves línies frontereres per resoldre el conflicte de la zona del riu Arièja i de l'estany de les Abelletes. La trobada també va servir per signar un altre acord per la gestió conjunta dels recursos d'aigua de fonts de l'Arièja. França va celebrar l'establiment d'aquests dos acords amb Andorra ja que ho consideren una mostra dels forts lligams entre els dos països.

Durant la reunió, els dos ministres van abordar també altres temes d'actualitat relatius a les relacions bilaterals francoandorranes, com el nou model de relació amb la Unió Europea i l'establiment d'un Espai Econòmic Europeu per als Petits Estats, el procés d'obertura econòmica iniciat per Andorra i la signatura dels dos acords de delimitació de la frontera.

A la reunió també hi va participar l'ambaixadora d'Andorra a França, Maria Ubach,mentre que per part francesa hi van assistir, a més de Juppé, el conseller al Gabinet del Ministre d'Estat encarregat dels Afers Europeus i dels Balcans, Alexis Dutertre; l'ambaixador de la República Francesa a Andorra, Jean-Pierre Berçot; el sotsdirector d'Unió Europea, Laurent Delahousse; i el sotsdirector d'Europa del Mediterrani, Pascal Vagogne.

Al matí, el ministre d'Afers Exteriors, va mantenir un esmorzar de treball amb el president del Grup interparlamentari França-Andorra al Senat, Jean-Jacques Mirassou; els senadors del Puy de Dôme Michèle André i Alain Neri; i el senador del Tarn, Jean-Marc Pastor (tots tres senadors membres del Grup Interparlamentari França-Andorra).

Durant la trobada del matí es van tractar qüestions relatives a la cooperació transfronterera, en particular de la millora de l'accés per l'Eix E9 i de la promoció dels contactes entre els teixits empresarials d'Andorra i de les regions veïnes.

ESPANYA, EL PROPER / El següent país amb el que s'iniciaran les negociacions, va informar Cinca, serà amb Espanya. De moment els contactes estan aturats, a causa del canvi de Govern recent a l'estat veí. Amb tot, però , «el conveni de França serà una targeta de presentació» favorable a l'hora de signar convenis similars amb altres països, va assegurar el ministre portaveu. Per ser el primer tractat d'aquestes característiques que vol signar Andorra, no hi ha cap model preestablert de conveni com pot tenir França. Un fet que pot comportar que sigui el país gal el que prengui les regnes a l'hora de definir el document. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT