PUBLICITAT

El servei d'atenció a la gent gran està «desordenat» i és massa car

  • El Consell Assessor conclou que Andorra està per sota les ràtios mundials de places a residències
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un professional sanitari acompanya a una usuària al Cedre Foto: TONY LARA

El servei d'atenció sociosanitària per a la gent gran del país està «desordenat». Així ho conclou l'informe encarregat pel ministeri de Salut i Benestar al Consell Assessor de Salut. L'objectiu de l'estudi era avaluar el grau d'eficiència d'aquest servei, en el marc de la reorganització i la contenció de la despesa que s'ha de dur a terme al sistema sanitari andorrà. El desordre motiva, a més, un servei més car del que hauria de ser, tant pel que s'ofereix com per la seva comparació amb el que es paga als estats veïns.

L'informe ha estat elaborat els darrers mesos pels integrants del Consell Assessor i va tancar-se el passat 1 de març. Les properes setmanes serà lliurat al ministeri. Tal i com va avançar a aquest rotatiu el president de l'òrgan consultor, Lluís Burgués, el problema no són els recursos disponibles, sinó el «desordre» existent, que fa el servei «poc eficient». «A més a més, estem pagant un cos excessiu per aquests recursos i d'una manera poc estructurada», va informar Burgués. D'altra banda, segons recull l'anàlisi, els preus de les prestacions no són del tot homogenis. És a dir, es poden estar pagant tarifes diferents per un mateix servei en funció d'on es realitzi.

L'elevat preu acaba afectant als usuaris, però també a la CASS, ja que en subvenciona una part important. Es tracta d'una situació que cal redreçar tenint en compte la delicada situació de la parapública i l'esgotament progressiu de les seves arques per a pagar tant la Salut pública com les pensions.

A l'informe, paral·lelament, es conclou que el cost de les residències per a la gent gran que hi ha al país, la Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar i el Centre sociosanitari El Cedre, és superior al que costen les residències dels països veïns. A més a més, «no estan prou coordinades», va assegurar l'especialista mèdic.

Però el desordre del sistema sociosanitari per a la gent gran no és només per un tema de preus i de diferències de serveis, sinó també d'adequació de les necessitats dels seus usuaris. Segons informa el Consell Assessor, hi ha prestacions que no estan contemplades i haurien d'estar-ho, i d'altres que no s'haurien de prestar i que s'estan pagant.

PER SOTA LES RÀTIOS INTERNACIONALS / L'informe no s'acaba aquí. Després d'analitzar el nombre de places disponibles a les residències en relació al total de població de més de 65 anys, el Consell Assessor de Salut posa de manifest que Andorra, malgrat estar «ben dotada», està per sota de les ràtios mitjanes internacionals.

Malgrat haver-hi menys llits del que tocaria, però, la situació no és traumàtica ni tampoc les llistes d'espera al Cedre i a la Clínica d'Enclar són excessives. Aquest fet es deu a que «hi ha persones que per la seva situació haurien d'estar en residències», i no hi són «perquè estan en un altre recurs, tant de dins com de fora d'Andorra», va lamentar el president del Consell Assessor. Per tant, estan ocupant un recurs «que no és ben bé residencial». Tenim aquí, en conclusió, una altra mostra del desordre actual del servei que cal solucionar.

EL MÀXIM DEL TEMPS AL DOMICILI / A més d'aportar la visió professional de com està actualment el sistema sociosanitari per a la gent gran, el Consell Assessor també ha elaborat un conjunt de conclusions respecte a cap a on s'ha d'encaminar el servei. En aquest sentit, la mesura més eficient econòmicament i que milloraria també la qualitat és prestar el màxim d'assistència a casa dels usuaris i intentar que estiguin el màxim de temps possible al seu entorn. Burgués va destacar la importància que estiguin sempre que puguin al seu domicili particular i «mantenint el màxim d'autonomia».

Partint d'aquí, el model que es vol dur a terme seria que l'assistència sociosanitària es desplacés fins on hi resideixen els usuaris, i no a l'inrevés. En altres paraules, potenciar molt més l'actual Servei d'Atenció Domicilària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT