PUBLICITAT

El SIPA lamenta la passivitat d'Interior en «defensar l'honorabilitat del Cos»

  • En els darrers dos anys s'ha processat a una desena de policies com a conseqüència de la seva feina
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Familiars i amics de la víctima mortal de la baralla de Santa Coloma es concentren prop del lloc dels fets Foto: TONY LARA

El Sindicat de Policia (SIPA) lamenta la «passivitat» de la direcció i del Ministeri d'Interior en la «defensa de l'honorabilitat del Cos». La crítica fa referència al cas de l'agent processada per la seva intervenció en el cas de l'homicidi de Santa Coloma, a qui s'acusa d'abús d'autoritat. Des del SIPA també es lamenta que s'hagi fet un judici públic paral·lel a la companya i valoren que és «molt fàcil» criticar la seva actuació en arribar al lloc dels fets «tot fent el cafè» però que caldria més empatia envers la policia i posar-se en el seu lloc.

El SIPA explica que «sortosament» no es donen molts casos com el de la baralla mortal a la gasolinera colomenca, i que s'ha de tenir en compte que els agents arriben al lloc dels fets desconeixent què ha passat i qui són els implicats ni si estan armats. És una «situació d'estrès», manifesten des del sindicat, i recorden que ells també són persones i que «el primer» és la seguretat pròpia i la dels presents. Alhora, s'ha d'intentar «retenir tothom» que hi hagi a la zona i evitar que «s'alteri l'escenari» per preservar el màxim de proves i poder esclarir així els fets.

En aquest sentit, el sindicat indica que el que volen els implicats en un cas com pot ser el de la baralla mortal a la gasolinera de Santa Coloma és «desaparèixer» i desfer-se de les possibles proves que puguin inculpar-los. La feina de la Policia, però, és evitar-ho, i a vegades cal recórrer a la força. Pronunciar «alto, Policia», no funciona, no és suficient, i s'han de prendre decisions al moment «que afectaran el desenvolupament de la investigació». Però val a dir que «a vegades els implicats exageren», les seves versions sobre l'actuació policial «no es cenyeixen a la realitat», s'assegura des del SIPA, que se sent molest pel fet que se'ls jutgi tant des de fora el Cos –i basant-se només en la versió d'una part– com també que des de dins se'ls qüestioni –en no pronunciar-se ni la direcció ni el Ministeri competent.

PER GARANTIA DE LA CIUTADANIA / Que es processi un agent per la seva actuació en una intervenció no és tan inhabitual com pot semblar. De fet, en els darrers dos anys una desena de policies han estat processats com a conseqüència de la seva feina –queden fora els processaments per qüestions alienes al desenvolupament de la tasca policial que hagi pogut haver– i han hagut d'anar a declarar a la Batllia per defensar la seva actuació. En tots els casos, els expedients s'han arxivat sense que s'hagi condemnat cap policia.

De fet, en aquest cas també l'obertura de diligències prèvies s'ha fet «com sempre que hi ha dubte», i es fa «per més garantia de la ciutadania». Per assegurar, justament, que la Policia no s'excedeix en les seves funcions. De fet, des del sindicat accepten que «qui es passa ha de pagar», sense entrar a jutjar si l'actuació de la companya va ser correcta o no.

Segons van valorar des del SIPA, amb el judici públic que se li està fent s'està restant importància al cas, que no s'ha d'oblidar que és un homicidi. S'està desviant el focus d'atenció. En aquest sentit, també van indicar que en els darrers anys no recorden una «publicitat» així contra el Cos. D'altra banda, van voler indicar que l'agent en qüestió no ha estat apartada de les patrulles, sinó que ella mateixa ha demanat de centrar-se temporalment a tasques més administratives.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT