PUBLICITAT

Vuit anys convivint amb les runes

  • Una veïna de Fontaneda denuncia la passivitat del Comú i del Govern per un abocador legal que no la deixa viure
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Camions arribe a la zona contigua del terreny de Vidalés per dipositar-hi runes encampadanes Foto: TONY LARA

N'ha comptat fins a 270 en un dia. Sovint ja comencen a abocar a tres quarts de vuit, i s'allarguen fins ben entrada la tarda. És la rutina diària des de fa vuit anys, assegura la veïna Ester Vidalés. Fins llavors, la seva era una finca en un paisatge idíl·lic, amb vistes a la vall laurediana i perspectiva del Cadí a la llunyania. Però ara és un niu de soroll, pols i insectes.

Vidalés viu al quart de Fontaneda, al final de la carretera Mas Alins. No hi ha cases al voltant, només natura. Però sí que hi ha terrenys àrids d'altres propietaris. Un d'ells, el contigu al seu habitatge, cobra una suma econòmica per a cedir les seves hectàrees a una empresa constructora. «Fa vuit anys van començar per la zona de baix, abocant-hi tot de porqueria, que tapaven amb una lona», explica Vidalés. Els seus terrenys i cultius han quedat malmesos per aquelles accions. Ara els camions treballen en una zona superior, que queda elevada i que encara aixeca més pols. Transporten, en intervals molt curts, runa procedent del vial que s'està duent a terme a Encamp.

Veient que cada any és runa i més runa, i que malgrat el descens del boom de la construcció l'activitat no cessa, Vidalés tem que aquesta situació sigui un pou sense sortida. «M'he queixat al Comú de Sant Julià i al ministeri de Medi Ambient», explica, però sense fortuna. El problema és que l'abocador és legal, ja que té tots els permisos en ordre, van assegurar ahir des del Comú de Sant Julià. És per tant complicat denunciar una situació que té el vistiplau de les institucions.

A Vidalés i a la seva família sembla que no els quedarà més remei que seguir sentint de bon matí les roderes dels camions. Seguir traient diàriament la pols de cada racó de casa i arrancant les plantes mortes. I la canalla haurà de vigilar, com si estigués al mig de la ciutat, quan vulgui creuar camins i la carretera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT