PUBLICITAT

El Govern posa la directa amb la Funció Pública al marge del PS

  • Rebutjada l'esmena a la totalitat del Projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca xiuxiueja alguna cosa al ministre d'Economia, Jordi Alcobé, a l'inici de la sessió, ahir, al Consell Foto: TONY LARA

el Govern té la intenció d'abordar la reforma de la Funció Pública tan bon punt s'hagi aprovat el Projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal i, amb aquest objectiu, el ministre Jordi Cinca convocarà una primera reunió amb els representants dels treballadors durant el mes de març. Durant el debat de l'esmena a la totalitat de l'esmentat projecte de llei, presentada pels socialdemòcrates i rebutjada amb la contundència de l'actual aritmètica parlamentària, el conseller del PS Gerard Barcia va reiterar la predisposició del seu grup a treballar en la reforma de la Llei de la Funció Pública, alhora que s'oposava a les retallades salarials que el Consell General aprovarà, previsiblement, abans d'un mes. Una predisposició que Cinca, en declaracions posteriors a la sessió parlamentària d'ahir, va posar en dubte: «Hem de veure quin paper ha de jugar l'oposició en la reforma de la Funció Pública, però crec sincerament que l'aritmètica parlamentària fa que el PS estigui avui en dia més còmode amb un paper d'oposició, de fiscalització del Govern, i poc predisposat a assumir el desgast d'haver d'afrontar les grans reformes de l'Estat».

Per al grup socialdemòcrata, el Projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal és «una reforma superficial, que introdueix encara més desgavell i més confusió». Per això, en el seu discurs, el conseller Gerard Barcia va insistir que «abans de retallar, era necessari posar ordre en l'àmbit de la Funció Pública».

El grup demòcrata, en canvi, vol deixar clar que les mesures de contenció de la despesa pública i la reforma de la Funció Pública són dues coses diferents i s'han d'encarar de manera separada. Seguint aquesta línia, la consellera general Sílvia Riva va assegurar que el Projecte de llei de mesures de contenció és un acte de «responsabilitat» per part del Govern de DA, que «ha endegat un dur camí que ens ha de portar al sanejament de les finances públiques, a l'assoliment de l'equilibri pressupostari; en definitiva, a fer possible la millora de la solvència d'Andorra en el context internacional del que tant depenem». Segons els demòcrates, aquest camí passa necessàriament per la revisió del primer capítol del Pressupost, que és el de personal.

«HEM PERDUT EL RESPECTE PELS DINERS» / El Projecte de llei, que es deriva ara a la comissió legislativa de Finances per les esmenes parcials, preveu un estalvi anual de 8 milions d'euros. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va lamentar que aquesta xifra s'hagi menystingut: «A mi em sembla que són molts diners; de vegades, em sembla que hem perdut el respecte pels diners i pel molt que costa guanyar-los».

Cinca va emmarcar la llei de contenció pressupostària en un paquet més ampli de mesures que han de servir per frenar el dèficit –«un impost per al futur» segons el ministre–, avançar cap a l'equilibri pressupostari i, al mateix temps, reactivar l'economia. «Aquest moment històric no el marcarà la retallada, sinó un nou marc fiscal, els convenis de no-doble imposició i l'obertura econòmica; però sense contenció de la despesa pública, difícilment serem atractius», va dir el titular de Finances.

Sobre la reforma de la Funció Pública, Cinca confia que el text del projecte de llei pugui estar enllestit aquest mateix any. La primera reunió amb els representants de la Plataforma sindical tindrà lloc aquest mes de març i el ministre s'ha compromès a revisar el document que es va elaborar durant la legislatura passada, en el marc de l'extingida Taula de la Funció Pública.

Ahir mateix el Consell General va aprovar per unanimitat les noves taxes del tabac, que suposaran un increment del preu al voltant del 10%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT