PUBLICITAT

Es disparen les urgències per la grip i l'augment d'esquiadors

  • Augmenten els casos d'emergència a l'hospital i a pediatria la gravetat s'intensifica en tots els nivells
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pacients a la sala d'espera de l'hospital, l'hivern de l'any passat Foto: EL PERIÒDIC

El retràs de la grip aquest any i un increment dels esquiadors van fer-se notar al servei d'urgències de l'únic hospital andorrà. Així ho explica el Nostra Senyora de Meritxell, que va patir col·lapses a les dues darreres setmanes de febrer deguts a un increment dels afectats. Fins i tot amb esperes de sis hores, segons van declarar alguns dels afectats. Una situació inusual que ha forçat a la institució sanitària a incorporar un reforç mèdic que es mantindrà fins que millori la situació.

No només s'ha produït un «increment inesperat» del nombre de visites en comparació amb l'any passat, sinó que ha augmentat «el grau d'urgència i de complexitat dels pacients», tal i com van informar ahir des de l'hospital. I es que tant els casos amb necessitats d'emergència com els que necessitaven visites molt urgents van tenir un percentatge més alt que durant el mateix període al 2011, segons fonts hospitalàries. Motius que podrien explicar l'augment de les esperes al centre sanitari.

En xifres, l'hospital va enregistrar 1.805 visites entre el 15 i el 28 de febrer. Això representa un increment del 7,38% en comparació als mateixos dies durant l'any anterior, quan van haver-hi 1.681 pacients adults i sense tenir en compte els atesos a pediatria.

D'aquest nombre de pacients, es van incrementar notablement els casos de nivell urgent, que van representar un 36% del total de persones ateses a l'hospital i significa un augment de prop del 6% aquest any. També van pujar els pacients en situació d'emergència, que van arribar al 5,85%, el que es tradueix com a una variació d'un 1,35% més. El nivell més crític, les ressuscitacions, es va mantenir en nivells similars que resten molt per sota del 1%.

A l'altra banda, queden els casos de visites no programades però de menys urgència, que van caure un 5% i van representar una mica més del nombre total dels usuaris de l'hospital. El grup d'usuaris que tenien cita prèvia va ser del 3,5%.

Pediatria més greu / D'una major gravetat van ser els casos de pediatria. Si bé no es va enregistrar un augment dels nens atesos, sí que es va patir «una major complexitat» dels casos –amb increments a tots els nivells d'urgències–, segons va afirmar el centre sanitari.

En total, 368 infants van passar pel Nostra Senyora de Meritxell les passades dues setmanes. Una davallada de 23 usuaris en comparació a l'any anterior. Encara així, tots els nivells d'urgències van pujar aquest any, representant prop del 93% dels nens atesos. Sumant els casos d'emergència i els de menor gravetat es va pujar un 9,2% del total, sempre segons fonts de l'hospital. I l'índex de pacients ingressats i traslladats va ser d'un 5,6% més que al mateix període al 2011.

Encara que les autoritats sanitàries no es van escudar en cap excusa ferma, van«interpretar» que aquest augment al servei d'urgències podria ser degut al «retard» de la neu a les estacions d'esquí i els accidents derivats d'això. I també a «l'entrada tardana de la grip en fase epidèmica». L'hospital també es justifica en «el nombre important d'infeccions respiratòries i pneumònies».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT