PUBLICITAT

El PS se suma a la demanda de cessament del president de la CASS

  • Naudi qualifica les declaracions de Delgado «d'inadmissibles» i «d'estafa»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Victor Naudi i Mariona Gonzàlez compareixen ahir conjuntament per demanar el cessament de Delgado Foto: ANA / M. C.

El president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, i la consellera general de la formació Mariona Gonzàlez van comparèixer ahir conjuntament per demanar, tal com ja va fer dimecres el partit Verds d'Andorra, el cessament del president del Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Josep Delgado. El motiu principal, altra vegada, és les declaracions fetes per Delgado en què advertia que les persones que actualment tenen uns 50 anys no cobraran cap pensió i recomanar la contractació de plans privats de jubilació.

Naudi va ser clar: «aquestes declaracions no són admissibles perquè un president de la CASS no pot crear alarma social»; «ha de treballar per què el sistema sigui viable i no amagar el cap sota l'ala»; «si no en sap més, que plegui». Per això, va demanar al cap de Govern, Toni Martí, que «responsablement» cessi de les seves funcions Delgado com a president del Consell d'Administració de la CASS, «per fer que el sistema tiri endavant».

El president dels socialdemòcrates va lamentar que Delgado «s'aventurés» a dir als joves que «a sobre» es busquin un pla privat de pensions, quan «prou malament ho passen» i se'ls està dient que «difícilment trobaran feina al país». Així doncs, «¿què ens espera?», es va preguntar Naudi, que entén que el jovent «és el futur del país» i que amb aquesta situació i aquestes declaracions es propicia que els joves no creguin en el país.

Igualment, i per l'altre cantó de la piràmide demogràfica, el president del PS va qualificar «d'estafa» que es digui que la gent que ha estat treballant, quan s'acosta «el retirament ben merescut», que no cobraran pensió.

Per la seva part, Gonzàlez va afirmar que les declaracions de Delgado vénen a ser «com si jo fos la directora general de Vallnord i digués a la gent que anés a esquiar a Grandvalira». La consellera, a més, va afegir que aquestes «són el sistema de la política de la por», que busca que quan es facin els canvis «la gent pensi que no hi ha més remei» que acceptar-los.

Així, els socialdemòcrates van criticar que el president de la CASS fes «valoracions polítiques», que entenen que un càrrec com aquest «no pot fer». A més, interpreten que les declaracions de Delgado «són la confirmació que volen [el Govern i el grup parlamentari demòcrata que li dóna suport] asfixiar el sistema de seguretat social», «es dedueix que es vol finiquitar la CASS», afegia ahir Naudi.

En aquest punt, tant el president de la formació com la consellera general van reiterar que el seu model dista molt del proposat pels Demòcrates d'Andorra i van valorar «decepcionant» que les reformes de la CASS no es puguin fer fruit d'un pacte d'Estat. Aquí, altra vegada, van criticar les formes i el fet que el Consell de Ministres aprovés els eixos sobre els quals havia de versar la negociació.

LA VIABILITAT DE LA CASS / Naudi i Gonzàlez van insistir en la creença que el model de seguretat social i salut pública basat en la «solidaritat», tot i que «entenem que hi ha mesures a prendre i que la situació és delicada». Tot i que calen canvis, els socialdemòcrates van voler «tranquil·litzar el ciutadà» recordant l'estudi actuarial realitzat el 1997 en què s'exposaven els elements per a la reforma del sistema de seguretat social andorrà. Gonzàlez va indicar que aquest ja vaticinava que pel 2008 les despeses de la branca de jubilació superarien els ingressos totals de la CASS si no es feien reformes, i malgrat que a aquesta data les modificacions de la llei de la CASS no eren vigents, encara hi va haver diners que van anar al fons de reserva.

La consellera general també va defensar que el text vigent actualment ja introdueix millores per assegurar la viabilitat del sistema, i es va mostrar optimista en el futur creixement de l'economia andorrana i per tant de la seva massa salarial, que repercutirà en majors cotitzacions a la CASS.

D'altra banda, Gonzàlez va opinar que Delgado podia haver anunciat que cal «acostumar-nos a cotitzar més dins l'ens públic», però no recomanar un sistema privat, doncs la CASS «és l'únic garantit». Així, la consellera general socialdemòcrata va recordar que la Constitució estableix que el Govern ha de garantir fins allà on no arribi la CASS. En aquest punt, Naudi va insistir que les declaracions de Delgado «també volen allunyar-se de la Constitució».

El president socialdemòcrata també va apuntar que quan s'acabi el desplegament fiscal, «que no es donen pressa», part de la recaptació hauria d'anar destinada a «eixugar aquest possible deute». Però en comptes d'això, segons va criticar Naudi, el Govern i els Demòcrates busquen «sanejar les arques a costa d'aprimar l'Estat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT