PUBLICITAT

Els advocats sí que poden exercir a Espanya

  • Una dispensa legal posa en entredit les declaracions d'Alcobé sobre la prohibició pels lletrats andorrans
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alcobé lliura el text al registre del Consell General, ahir Foto: ANA / M.T.

Una dispensa legal del Ministeri de Justícia d'Espanya permet als advocats andorrans exercir la professió a l'Estat veí. Es tracta d'una excepció i requereix d'una deliberació prèvia per part del Ministeri espanyol, però ja ha estat aprofitada per alguns dels lletrats d'Andorra per desplaçar-se a Espanya a treballar. És per tant una situació que contradiu la postura manifestada dimecres durant la presentació de la llei d'Obertura Econòmica efectuada pel ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, que va assegurar que l'advocacia nacional no podia treballar ni a Espanya ni a Portugal.

Les manifestacions han causat controvèrsia entre una part dels advocats, tenint en compte que aquesta prohibició és la que s'ha tingut en compte per decidir que els lletrats dels dos països veïns seran els únics professionals liberals que no podran establir-se a Andorra. Alcobé va parlar de la manca del «principi de reciprocitat» per justificar la denegació. Però tenint en compte la dispensa legal aquesta postura queda en entredit.

La consellera socialdemòcrata Rosa Gili va mostrar-se molt crítica amb el plantejament del Govern. Va assegurar que hi ha advocats que actualment «treballen a Espanya, o que hi han treballat» en el passat. Gili va reconèixer que prèviament cal un permís, però per tal d'exercir correctament aquesta «reciprocitat» l'opció hauria de passar perquè la llei plantegés alguna tipologia de dispensa legal, similar a la que estableix Espanya. Si no es produeix aquesta demanda i es manté tal i com ho estableix la proposició de llei, la situació «causa un perjudici» enfront els altres col·legis del país, com els d'economistes o els metges, que sí que es podran veure afectats per l'arribada de professionals forans a Andorra un cop entri en vigor la legislació referent a l'obertura econòmica.

Un desequilibri amb França / L'advocat i exdegà del Col·legi, Jean Michel Rascagneres, va tenir constància ahir mateix de l'existència de la dispensa legal. Tot i que va reconèixer la validesa del text, va assegurar que el Govern «no ha errat» a l'hora de definir la llei, ja que el concepte de reciprocitat no inclou el fet de requerir prèviament una autorització d'un organisme estatal. Rascagneres va posar l'exemple de França, on la permissivitat dels advocats d'anar a treballar es concedeix de manera automàtica.

Això sí, i sense sortir del cas francès, Rascagneres va assegurar que l'obertura econòmica suposa un «desequilibri» important entre les dues nacionalitats. El motiu, que els lletrats andorrans que van a França han de realitzar un any de formació teòrica i un any de formació pràctica abans de començar a exercir la professió. En canvi, els que vénen a Andorra poden començar tant bon punt arriben. «És en aquest punt on el col·legi demana al Govern una regulació de la professió», va manifestar Rascagneres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT