PUBLICITAT

Les inversions comunals cauen fins a la meitat aquest any

  • La suma dels set pressupostos, 119 milions d'euros, és la més baixa dels darrers 8 anys
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una recent reunió de cònsols celebrada a Encamp Foto: ANA

Els comuns invertiran aquest any la meitat del que és va invertir al 2011, que traduït en xifres representa uns 7,3 milions d'euros menys de pressupost, i és senyal de la delicada situació econòmica que travessen les corporacions. Així ho va fer públic ahir el Departament d'Estadística, que també va posar de relleu que el pressupost dels comuns pel 2012 ascendeix a 119,4 milions d'euros, el que representa una reducció del 8,8% respecte al pressupost inicial del 2011.

La suma total dels pressupostos comunals per aquest 2012 s'ha convertit en la més baixa dels darrers vuit anys. A més de la dràstica reducció del capítol de les inversions, també es veuen especialment afectades les operacions corrents, les reduccions en els capítols de consum de béns i serveis (el 12,5% menys que al 2011) i personal (1,3% menys).

Les dades mostren que les majors partides de despeses per aquest 2012 corresponen a personal (44,3%, per valor de 52,9 milions d'euros), consum de béns i serveis (29%, per valor de 34,6 milions d'euros) i amortització de deute (10,2%, per valor de 12,1 milions d'euros).

Pel que fa als ingressos, la contracció pressupostària s'observa principalment en els capítols d'operacions corrents. Així, els ingressos corrents es reduirien un 13,5% respecte al pressupost inicial de l'exercici precedent. Els capítols on s'aprecien les majors retallades són ingressos patrimonials, impostos indirectes i taxes. En el cas de les operacions de capital, s'observa un lleuger creixement del 3,1%, per l'increment del 4,4% de la transferència del Govern que, en termes absoluts, es preveu per una quantia de 35,9 milions d'euros.

ENCAMP I ORDINO, ELS MÉS AFECTATS / Per parròquies, els pressupostos dels comuns d'Ordino i d'Encamp registren les retallades més àmplies, El 14,4% i el 13,5% respectivament. En canvi, el Comú de la Massana presenta un pressupost inicial moderadament per sobre del de 2011 (4,6%). El pressupost més elevat correspon a la capital (32,1 milions d'euros), seguit del Comú d'Encamp (25,4 milions d'euros) i del d'Escaldes-Engordany (20,7 milions d'euros).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT